İnsanoğlunun ister kadın olsun ister erkek olsun en önemli aksesuarı saçıdır.saçımız canlı ,parlak ve istediğimiz şekli alıp koruyabiliyorsa kendimizi daha güzel ve iyi hissediriz.Herhangi bir nedenle hayatımızda olumsuz bir durum yaşandığında genellikle daha iyi hissedebilmek için ilk yaptığımız şey saçımızın rengini ,şeklini değiştirmek olur.
Saç dökülemleriyşe ilgili görseller için instagram.com/sacdokulmesitedavisi adresini takip edebilirsiniz.
Güzel görünümde saçlar önemli bir yer tutmaktadır.Durum böyle olunca saçlarımızın bakımı ve temizliği için aldığımız şampuanlar önem arz eder ve saçımız için her zaman en iyi şampuanı almak isteriz.
Uygun fiyatla orijinal saç ürünü almak için https://www.enbipharma.com/
En İyi Şampuan Hangisidir?
Saçımızın özelliklerine göre şampuandan beklentimiz çok büyük değişiklikler gösterebilir.Kepek sorununuz varsa kepeğe etkili şampuan kullanabilirsiniz fakat yoğun kepek varsa sadece şampuan yetersiz kalacaktır çünkü temelde kepeğin nedeni mantar yada seboreik dermatitdir.Bu durumda sadece şampuan değil tedavi amaçlı başka ürünlerde kullanmak zorundasınız.Yoğun kepek ve seboreik dermatitda en etkili losyon DermoTTO veya benzeri bir ürün tercih edilmelidir.
Saçınızda kalite sorunu yani kırılma, kırılarak dökülme, sönükleşme, parlaklığını kaybetmesi gibi sorunlar varsa saç kalitesini arttırmak için en etkili vitamin olan B7 vitaminini içeren biotinli şampuanları tercih etmelisiniz. Saçlarınızda dökülme varsa bu durumda yapılacak en iyi şey bir uzmanla görüşüp saç dökülme nedeninizi tespit etmek ve soruna yönelik en uygun ilaçları kullanmaktır.Eğer nedenleriniz arasında ailesel dökülmede varsa saw palmetto içeren şampuanları tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır.Saç dökülmesinin bilinen en sık nedeni DHT dir (%95) ve ve saw palmetto bilinen en etkili DHT engelleyicidir ve saw palmettonun genetik saç dökülmesini önlediği yönünde yapılmış yüzlerce güvenilir bilimsel yayın vardır.
Yağlı Egzama İçin En İyi Şampuan
Saçtaki sorun egzama ise bu durumda içeriğinde mantarlara da etkili bir madde bulunmalıdır.Ketokonazol içeren şampuanlar uzun yıllardır kullanıldığı için mantar enfeksiyonlarında direnç geliştiğinden dolayı artık etkisi yetersiz kalmaktadır.Bu nedenle son yıllarda geliştirilen climbazol içeren şampuanlar tercih edilmeli. %1 climbazol içerenler en etkili egzama şampuanı olarak değerlendirilir ve genellikle yeterli de olmaktadır.Fakat seyrek olarak görülen ağır yağlı egzama vakalarında climbazol içeren şampuanda yetersiz kalabilmekte bu durumda tedaviye ek olarak DermoTTO losyon benzeri solusyonla tedaviyi desteklemek gerekebilir. Aşırı yağlanmada tedavi seboredeki gibi yapılabilir. Climbazol içeren çok sayıda şampuan vardır, Seboderm Şampuan bunlar içinde içeriğindeki climbazol oranını veren tek şampuandır. Hair Pharma kalitesiylşe üretildiği için güvenle kullanabilirsiniz.
Saçlı derideki sedef için şampuan; Bu hastalık genellikle solusyonlarla tedavi edilmesi gerekecek kadar ileri ve tedaviye dirençlidir bu durumda sadece yıkama için ürün önermek yetersiz kalır.
Normal Saçlar İçin En İyi Şampuan
Saç derisindeki yağ oranı normal olan saç tipleridir. Kullanılması gereken şampuan derinin nem ve yağ oranını dengelemeli. Saçınızı yıkadıktan 24 saat sonra yağlanma olmuyorsa normal saçlar için olan şampuanları tercih etmelisiniz.
Yağlı Saçlar İçin
Saçlı derideki yağ oranı fazla olan saç tipleridir. Kullanması gereken şampuanlar saçtaki yağ dengesini sağlamalıdır. Aynı zamanda saçlarda oluşan elektriklenmeyi de engellemeli. Şampuan alırken üzerinde yağlı saçlar için ibaresine dikkat etmenizin önemi burada gizlidir. Ayrıca yağlı saçlara sahip olanlar kesinlikle kremsiz şampuan kullanmalıdırlar.
Kuru, yıpranmış, boyalı saçlar:Çeşitli fiziksel etkilere maruz kalan saçlar için yenileme ve bakım yapma özelliği olan şampuanlar tercih edilmelidir. Böylece nem dengesini kaybeden saçlar nemini yeniden kazanırken aynı zamanda beslenmişte olurlar.
Zayıf ve Yıpranmış Saçlara En İyi Şampuan
Sağlığını kaybetmiş saçlar için kremli formüle sahip onarıcı canlandırıcı ve bakım yapan şampuanlar tercih edilmelidir. Ayrıca onarıcı proteinlere sahip bakım maskeleri kullanmak saçlarınıza kaybettiği canlılığı kazandıracaktır.
İnce Telli Saçlar İçin Şampuan
Genellikle bu ince yapı doğuştandır yani kişinin genetik yapısından kaynaklanan bir durumdur yine sıklıkla ince telli olması yanı sıra aynı zamanda seyreklik te vardır ve o da doğuştandır. Saç saısı değiştirilemeyeceği için seyrekliğe bir şey yapılamaz ancak kalitesi artırılırsa daha sık görünmesi sağlanır. İnce saç için dışardan uygulanacak ürünlerin etkisinin olacağını söylemek yanıltıcı olur çünkü saç kökten beslenir. Bu sebeple ince telli saçlara en güzel çözüm ağızdan alınan haplardır. Bunun için en basiti günlük 2 mg B7 vitamin tableti almaktır. Daha etkili ilaç alınmak istenirse içeriğinde biotin yanı sıra saçın yapım maddeleri olan keratin, L-Sistin, methionin, çinko gibi maddeler de bulunduran xpecia tablet veya benzeri geniş spektrumlu ilaçlar kullanılabilir.
Saç dökülmesi için hangi şampuan kullanılmalı
Şampuanların reklamlarının çoğunda saç dökülmesini durdurduğu yönünde açık yada gizli mesajlar verilmektedir. Bu bilgilerin nerdeyse tamamı bilimsellikten çok uzaktır ve gerçeği yansıtmaz.
Saçların dökülmesi hormonlarla ortaya çıkan tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak tedavisinde şampuan etkili değildir. Her ne kadar şampuan reklamlarında % 100 dökülmeyi önler gibi tamamen aldatmaca cümleler kullanılsa da gerçekte şampuanın amacı temizliktir.Ş ampuan seçiminde temizliğin ötesinde saç dökülmesi konusunda beklenti olmalı ve tercih bu beklentiler doğrultusunda olmalıdır.
Şampuan Seçimi
Saç dökülmesinde bilimsel ilaçlar yanında bunu destekleyen şampuanlar kullanılabilir bu şekilde dökülmesi duran ve çıkacak saçların kalitesinde artış sağlanabilir. Saç dökülmesi tedavisi süresince içeriğinde biotin gibi saç besleyici ve saw palmetto gibi DHT yi baskıladığı yönünde bilgiler olan şampuanlar tercih edilebilir ama beklenti sınırlı olmalı ve asıl etkili olacak ürünün şampuan değil diğer bilimsel ilaçlardır.
Saçın dökülmesi dışında uzun saçlı bayanlarda yıllarca travma (boya, sık yıkama, güneş ışınları, toz, kir vs) yaşayan saçta çatallanma, kırılma, dipten kırılarak dökülme, parlaklığını yitirme gibi sorunlar olabilir bu gibi sorunları azaltmak içinde aynı şekilde biotinli şampuan tercih edilebilir. Biotinli şampuan kullanmak saçın kalitesini artırdığı gibi saç uzama hızını da % 10-30 düzeyinde artırabilmektedir, saç uzatan bayanların şampuan seçerken biotin olup olmadığını araştırması akıllıca olur. Erkeklerde ise tüyleşmiş kılların kalitesini artırabilir,diğer taraftan saç dökülmesi konusunda çok beklenti olmamak kaydıyla LSSRE içeren şampuanlar tercih edilebilir, bilindiği üzere saç dökülmesi tedavisinde saw palmettonun aktif özütü olan LSSRE kullanılan etkin bir maddedir.
Baş Biti İçin En Etkili Şmapuan
Eskiden zehir içeren ilaçlar kullanılırdı gerek etkilerinin azalması ve gerekse zehirlenme vakaları görülmesi sebebiyle büyük oranda terk edilmiş ve dimetikon içeren şampuanlar yaygınlaşmıştır. Dimetikon içeren spreylerde başarı oranı % 100 dür ancak şampuanların kullanımı daha zor olduğu için biraz daha düşüktür. Baş biti konusunda en akıllı yaklaşım pedikap gibi set kullanmaktır. Bu tür setlerde biti % 100 öldüren sprey yanı sıra yeniden baş biti oluşumunu sonraki 1 sene boyunca engelleyen şampuan da bulunmaktadır. Ayrıca bu tür şampuanlar yukarıda bahsedildiği gibi tek başına tedavide de kullanılabilir.
Hangi saça hangi şampuan uygundur
Herkesin saç yapısı farklıdır şampuan ihtiyacı da değişiktir. Saçın tipi, yapısı, saçlı deri şikayetleri gibi şeyler kullanılacak ürünü seçmemizi gerektirir. Aslında aynı durum sabun için de geçerlidir; bazı saçlar için defne sabunu önerilirken bazılarında zeytinyağı bazılarında bıttım sabunu önerilmektedir.
Hiçbir sorun olmayan normal saçlar için ; Saçlarınız yıkandıktan sonra birgün içinde yağlanmıyorsa saç ve saçlı deriniz normaldir,yağ üretimi dengelidir. Bu nedenle normal saçlar için üretilmiş şampuanları seçmelisiniz. Bu şampuanlar saç ve saçlı derinin nem ve yağ oranını dengede tutar, saçlarınızın kuruyup kırılması engeller.
Kuru ve boyalı saçlar için şampuan
Boyalar, renk açmak ve saça kalıcı şekil vermek için kullanılan kimyasallar,sık fön ,gibi uygulamalarla fiziksel olarak zarar görmüş saçlar için uygun olan şampuanlardır. Yenileme ve bakım özelliği nedeniyle saçın kaybettiği nem dengesini yeniden sağlarlar.
Yağlı saçlar için şampuan
saç ve saçlı derisinde yağ oranı fazla olanlar bu tür şampuanları kullanmalıdır. Her gün ya da gün aşırı kullanılması durumunda saçtaki yağ oranını dengeler.Bu şampuanlar aynı zamanda statik elektriği de azaltır.
Zayıf ve yıpranmış saçlar için
Hastalık,stres,ilaç kullanımı gibi çeşitli nedenlerle sağlıksız, yoğun bakım isteyen saç tipleri için uygun olan şampuanlardır. Kremli formülleri sayesinde saçların kolay taranmasını sağlar, onarıcı ve canlandırıcı özellikleri ile saça yoğun besleyici bakım sağlarlar.
Kepekli saçlar için
Kepeğe karşı etkinliği kanıtlanmış aktif maddeler içerirler.Düzenli olarak kullanıldığında kepek oluşumunu engeller.Yoğun kepek varsa,zinc pyrition ve climbazole içeren şampuanlar kullanılabilir.
Dökülen saçlar için
Saç dökülmesini önlemede şampuanların etkinliği yüksek olmasa da yine saç dökülmesini azaltmak ve şampuanın saça verebileceği zararlardan korunmak için bitkisel içeriğe sahip, Saw palmetto (tercihen aktif özütü olan LSSRE) ve Biotin içeren şampuanlar kullanılabilir.
Saç dökülmesi sorunu yaşayanlar ayrıca kullandıkları şampuanların içeriğine özellikle dikkat etmeli. Saç ve saçlı deriye zarar verebilecek kimyasalları, boya , parfüm ,SLS, SLES, paraben gibi sağlığa zararlı olduğu bilinen yada allerji yapabilecek maddeler içermemeli.
Seboreik dermatiti olanlar için
Ağır yağlı egzama da görülen yoğun kepeğin tedavisinde egzamaya bağlı tedaviler uygulanmalı ve ek olarak climbazole içeren uygun şampuan kullanılmalıdır. Hastalığın tekrarını önlemek için de yoğun kepek tedavisi için önerilen şampuan kullanımına devam edilmelidir.
Saçı matlaştırmayan, kuruluğa neden olmayan günlük kullanıma uygun fakat mantarı öldüren etken maddeyi içeren şampuanlar tercih edilmelidir.Climbazol içeren şampuanlar diğer egzama şampuanları gibi tedavi etme etkilerinin yanı sıra saç kalitesini koruma ve saçı besleme özelliğine de sahiptir.
Sebore yani aşırı yağlanma varsa bu durumda saçlı deride de sorun olduğu için şampuan tek başına climbazol içeren şampuan yetersiz kalabilir bu durumda ek ürünlerle birlikte dermotto benzeri ilaçla birlikte kullanmak gerekir.
Şampuanlarda bulunan zararlı maddeler
Saç temizliği ve saçlı deri sorunlarının tedavisi için kullanılan şampuanlarda çeşitli etkileri artırmak ve tüketicinin daha çok beğenmesi için bazı zararlı maddeler eklenmektedir. Bunların bir kısmı benzeri kimyasallardan daha ucuz olduğu için tercih edilmektedir.
Sırdan şampuanlarda yaygın olarak kullanılan bu tür zararlı kimyasallar medikal şampuanlarda ve ucuza şampuan üretme çabasında olmayan kurumların ürettiği şampuanlarda kullanılmamaktadır.
Şampuanlardaki kimyasal maddeler ve zararları
Aşağıda sıralanan maddeler ve zararları ele alınmıştır, bu maddelerin zararlı olduğunu söyleyen yayınlar kadar hiçbir zararı olmadığı yönğünde de çok sayıda çalışma vardır. Karar okuyucunundur.
SLS ( Sodium Lauret Sulfate);
Kanser yapıcı etkileri olabileceği yönünde teoriler vardır bunun dışında,cildi tahriş edebilir, göze zarar verebilir ve allerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
SLES ( Sodium Lauryl Ether Sulfate);
SLS gibi kanser yapıcı etkileri olabileceği yönünde teoriler vardır bunun dışında, cildi tahriş edebilir,göze zarar verebilir ve allerjik reaksiyonlara sebep olabilir
Paraben;
Koruyucu özelliğe sahiptir şampuanın son tüketiciye kadar bozulmadan kalmasını sağlar.
Tuz;
Şampuanlarda kıvam artırmak yani jöle kıvamına getirmek için kullanılır, ciddi bir zararı olmamakla birlikte saçı sertleştirir, parlaklığını azaltır ve yıpranmaya sebep olur.
Boya;
Görsel alımlılığı artırmak için kullanılır ciddi zararları olmasa da hassas ciltlerde allerji benzeri şikayet yapabilir.
Koku (parfüm);
kullanıcının hoşuna gitmesi için çeşitli parfümler kullanılır bunların da ciddi bir zararı olmamakla birlikte kimyasal yapısı sebebiyle hassas ciltlerde kaşıntı ve allerjiye sebep olabilir.
Genel olarak araştırıldığında sawpoo şampuan bu maddelerin hiçbirini içermediği yazan bir şampuandır. Üretici firmaya güven duyuluyorsa kullanımı önerilebilir
merhabalar ,
YaŞım 24 saclarım 1 gunde yaglanıyor .onlerımde ve yanlarında saclarımda acılma var gittikce artıyor aılemde ılda anne ve baba tarafında İrsi sactan kaynaklanan dokulme yok saclarımın 2 yıldan bu yana fazla dokulmesının sebebı ne olabılır sızce yada ne yapmam gerekır.
Dr.Muharrem KAYA
kan dğerlerinin ve başka sistemik herhangi bir hastalığın varmı araştırlması gerekir.
Merhaba hocam. Ben 18 yaşındayım. Saç diplerim çok kaşınıyor. Saçlarımı kaşıtınca tırnaklarıma yağ şeklinde birşey bulaşıyor. Ve saçlarımda kepek var. Saçlarım çok dökülmüyor ama saçlarım çok güçsüz ve çok kırılıyor. Saç tellerimi çok rahatlıkla koparabiliyorum. Ne yapmam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim
Dr.Muharrem KAYA
seboreik dermatitin var.dermotto losyon haftada 2-3 kez ve climbazol içeren seboderm şampuan kullanabilirsin.saç sağlığını adayanıklılığını arttırmak içinde biotin kullanabilirsin
Doktor abicim benim saclarimda çok fazla kepek var. Acayip derecede kasiniyor. Önce bit sandık ama tertemiz. Clear kullandık. Ama nafile daha çok kepek yapti. Lütfen yardım edin…
Dr.Muharrem KAYA
seboderm şampuan kullanmanızı öneririm
HOCAM YAŞ 42 AŞIRI YAĞLANMA VAR 24 SAATTE BİR YIKIYORUM.CLİMBOZOL İÇEREN ŞAMPUANIN YANINDA BAŞKA ŞAMPUAN KULLANMAMIZA GEREK VARMI.CLİMBOZOL ŞAMPUAN HEM YAĞLANMAYI HEM DÖKÜLMEYİ KESERMİ GAZİANTEPDEN SELAMLAR SEVGİLER
Dr.Muharrem KAYA
climbazol içeren şampuan seboderm yağlanma ve kepek içindir.saç dökülmesi üzerine şampuanların etkisi yoktur
Hocam benim saçım kirik gucsuz yipranmis ne sapuan kullanirim
Dr.Muharrem KAYA
sawpoo yu deneyebilirsin
Hocam Merhabalar ben bitkisel bir şampuan araştırıyorum bulamadım önerirseniz mutlu olurum yaşım 17 ve perma yaptirdim saçlarım yandı çok kuru ve sert ne önerirsiniz?
Dr.Muharrem KAYA
sawpoo yu deneyebilirsin
Hocam merhaba 22 yaşındayım ve saçlarımda incelme var ön taraflarda yanlarda ise hafif açılma görüyorum baba kel ama dayımlar falan saçları gür benden 2 yaş küçük kardeşimde incelme ve açılma daha sık görüküyor bana yardımcı olurmusunuz ne yapmam gerek teşekkür ederim
Dr.Muharrem KAYA
o zaman saça yönelik özellikleri babanız tarafından almışsınız demektir.saç dökülmesine yönelik bilimsel ürünleri araştırın.bu ürünleri saçınızın olmasını istediğiniz sürece kullanmak zorundasınız.bıraktığınız an dökülme başlar
Hocam meraba biz göçmeniz ve sülalede 1 tane kel insan yok yaşım artık 16 ama yanlar falan baya seyrek kel olurmuyum sizce 1 kel bile yok.
Dr.Muharrem KAYA
olmazsın sanırım
Hocam benim saçlarım çok çabuk ve aşırı yağlanıyor ve aynı şekilde aşırı kepek var clear man kullanıyorum ilk başlarda kepeği azalttı ama şimdi bi işe yaramıyor hangi şampuanı önerirsiniz ve nerede bulabilirim
Dr.Muharrem KAYA
climbazol içeren seboderm şampuan kullanabilirsin.eczanelerde var
saçımı yikiyorum ertesi gun yaglaniyor hangi şampuanı kullanmaliyim
Dr.Muharrem KAYA
climbazol içeren seboderm şampuan kullanabilirsin