Tuvalette uzun kalmak

Normal şartlarda tuvalette kalış süresi 1-2 dakikadır bu süreden daha uzun kalmak yanlış uygulama sınıfına girer. Kalma süresinin uzunluğu şunlara bağlıdır;
Kabızlık;
Bağırsak uzunluğu, bağırsak tembelliği, ailesel özellik gibi sebeplerle izah edilmeye çalışılsa da tamamen kalın bağırsağın hareket sıklığıyla ilgili bir durumdur.Ve büyük oranda kişinin gıda alışkanlığıyla ilgilidir.Aynı şeyi yemelerine rağmen farklı kişilerin kabızlık sorununu farklı düzeyde yaşamalarıysa bağırsak eğitimiyle izah edilebilir.
Yukarda belirtildiği gibi dışkının kıvamını belirleyen şey kalın bağırsakların hareket sıklığıdır. Bu hareket bazı kişilerde 20 dakikada bir olurken bazı kişilerde 4-6 saatte bir olmaktadır.20 dakikada bir kasılan kişi günde 2-3 defa dışkılarken 5 saatte bir kasılan haftada bir dışkılayabilmektedir.Yoğun kabızlık yaşayan kişi eğitimle kasılma sıklığını 5 saatten 1 saate düşürüp kabızlık sorunundan kalıcı olarak çözebilir.
Kötü eğitilmiş kalın bağırsak;
Burada en etkili şey gıdanın içerdiği posa miktarıdır, bir anlamda bağırsağın motoru posadır ve miktarıyla direkt ilişkilidir.Yaygın bir şekilde söylenenin aksine bol su tüketmenin kabızlığın giderilmesinde en küçük bir etkisi yoktur,bilindiği gibi ince bağırsaklardan günde 20 litre sıvı salgılanmaktadır hastanın fazladan içeceği 2 litre su bunu değiştirmemektedir.
Kötü tuvalet eğitimi;
Ailede görülen bu kötü davranış çocuk tarafından taklit edilir ve ileriki yaşlarda bu alışkanlık devam eder. Babası tuvalete giderken kitap, dergi, gazete götüren birinin çocukları bunu öğrenir ve doğrunun bu olduğunu sanır.
Tuvalette uzun süre kalmak nasıl düzeltilir ?
Kabızlık kesinlikle çözülmelidir bunun için bağırsak hareketlerini artırmak amacıyla bol sebze meyve tüketilmeli, her öğünde tercihen kepekli ekmek tüketilmeli, akşam yatmadan 5-10 kayısı kurusu veya kayısı suyu içilmeli.Bu uygulamalara rağmen düzelmiyorsa bu durumda posa miktarını artırmada daha etkili gıdalara geçilmeli ve direk kepek tüketilmelidir.En rahat temin edilebilen ve tüketimi kolay olan ineklere verilen kepektir. Her akşam 1 su bardağı yenilmelidir.Kepek çorba,yoğurt,süt,ayran veya herhangi bir sıvıya karıştırılarak tüketilebilir.Günde bir bardak yeterli gelmiyorsa giderek artırılmalı gerekirse sabah akşam yenilmelidir.
Dışkılama ritmi;Mümkün olduğunca günün aynı saatlerinde tuvalete gidilmeli tercihen her gün kahvaltı yapılmalı ve kahvaltıdan sonra dışkılama alışkanlığı bağırsaklara öğretilmelidir.Burada sigaradan yardım alınabilir,kahvaltıdan sonra içilen bir çayın yanında tüttürülen sigaranın bağırsağı boşaltılmasında olumlu etkisi vardır.Sigaranın böyle bir tek yararı olması yanında binlerce zararı unutulmamalıdır.
Tuvalette davranış ;
Tuvalet isteği çok belirginleştikten sonra tuvalete gidilmelidir, tuvaletin kapısı açılırken 1.5 dakikada çıkmak kararlaştırılmalıdır ve bu gerçekten yapılmalıdır. Tuvalette dakikalarca kalınmamalıdır. Bunu sağlamanın en kolay yolu da şudur; oturulduğunda kolayca çıkan 70-90 gramlık ilk kısım çıkarılmalı ve daha fazla çıkarmak için çabalanmamalıdır.Sanki dışkı bitmemiş gibi gelse de bu hisle ilgilenmeden tuvalet terk edilmeli daha fazla ıkınılmamalıdır.Bu uygulamaların ne kadar normal olduğunu anlamanın en kolay yönü köpekleri izlemektir.Köpekler sokağın kenarında durur ve 30 saniyede dışkılar ve yoluna devam eder,öyle saatlerce oturup sırada bekleyenleri çileden çıkarmaz 
Sonuç olarak;
Makat hastalıklarının neredeyse hepsinde en önemli etken kabızlık ve fazla ıkınmaktır. Makat sorunu yaşamak istemiyorsanız kötü tuvalet alışkanlığınızdan vazgeçmelisiniz. https://www.sehersirin.com/gebelikte-gorulen-makat-hastaliklari/

tuvalette uzun süre kalmak tuvalette uzun durmak

HAKKINDA admin

10 Yorumlar

  1. Merhaba hocam. Daha öncesinde büyük tuvalete iki kez çıkıyordum ve sürekli ıkınma halindeyim. Girdiğim zaman yarım saat oluyordu ve gerçekten sosyal yaşantımı çok etkiliyor. Daha öncesinde gaita ve kan testi de yaptırdım hiçbir sorun yok dediler. Stres ilacı da kullandım. Şimdi büyük tuvalete çıkarken 10 dk sürüyor bu sefer midem ikinci kez tuvalete gir diye ikaz ediyor. Girmesem çişim geliyor gaz birikiyor midemde. Ne yapabilirim. Bir kez halletmek istiyorum ama olmuyor. Sürekli bağırsaklar ıkın diye bağırıyor bana
    Dr.Muharrem Kaya
    Merhaba
    Şikayetiniz net bir makat hastalığı düşündürmüyor.bu nedenle makat hastalıklarına spesifik çalışan bir kliniğe görünmenizde fayda var. 05426210888 nolu telefondan İdeakliniğe ulaşabilirsiniz,makat hastalıklarına spesifik çalışıyorlar

  2. Hocam ben tuvalette en az 1-2 saat kalıyorum bu sorunum bütün hayatımı etkiliyor, dışkılama konusunda bir sıkıntım yok ama dışkıdan sonra temizliğini çok uzun sürede yapıyorum doğru düzgün yapamıyorum temizledikçe daha çok geliyor, bu durumda ne yapabilirim hocam, yardım edin lütfen?
    Dr.Muharrem Kaya
    beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemek gerekir.

  3. Merhaba. Benim sorunum; idrarımı kesememek… Ilk oturduğumuz zaman çıkan hızlı idrarı yaptıktan sonra, idrarımı kesemiyorum. Idrarimi yaptikca yine geliyor. Bir türlü kesemiyorum. Tam kesecem, sanki daha varmış gibi geliyor. Ne yapmaliyim?

    Dr.Muharrem Kaya
    ürologla görüşmelisiniz,bazen basit enfeksiyonlar bu tür sorunlar yapabilir ama nednei başka birşeyde olabilir

  4. gördüğüm kadarıyla en fazla durma süresi 30 dk bu bana göre minimum süre olarak bile az gelir büyük tuvaletimi eğer 10-15 dk süre ile yapıp çıktığımda içimde hala kaldığını hissediyorum ve bazen de yanma oluyor bu yüzden en az 1 saat geçirmem gerekiyor 🙁
    Dr.Muharrem Kaya
    tuvalette kalış süresi 2-3 dk yı geçmemelidir.eğer bu süreden uzunsa makat hastalıkları sizin için kaçınılmaz son

  5. Merhaba Hocam.Eşim özellikle geceleri yatmadan tuvalette 20-30 dk kadar geçiriyor ve bir türlü tuvaletinin gelmediğini söylüyor.Kabızlık vs sorun yaşamadığını soyluyor.Bu psikolojik bir şey mi ne yapmamız gerekiyor acaba?
    Dr.Muharrem Kaya
    tuvalette uzun kalmak makat hastalıklarına zemin hazırlar.dikkatli olması gerekir.barsakta dolgunluk sağlayıp barsak hareketlerini arttıran ve dışkılamayı kolaylaştıran gıdalar tüketmeli

  6. Her yemekten sonra tuvalete çıkıyorum ama 30 dk tuvallte kalıyorum en az
    Dr.Muharrem Kaya
    o zaman bu yanlış hareketinden dolayı sana kocaman bir AFERİN

  7. Burak tuvaletten bildiriyor…TAMAM!!!

  8. Yasasıııın!!!Yanlız değilim.

  9. Mrb hocam. Bi senelik evliyim ve eşim evlebdigimizden bu yana inanin benden çok tuvaletle vakit gecirmistir. Bi giriyo 1 saatten once çıkmıyor. Karnı sürekli agriyo kahvaltidan sonra hemen tuvalet en az yarim saat. Aksam yemeginden sonra hemen tuvalet bi saat. Yatmadab önce tuvalet onu da bi bi saat duruyodur o sira ben beşinci uykumu aldığım icin bilmiyorum. Yardimci olun nolur 🙁
    Dr Muharrem kaya
    sorunu tespit edip çözüm üretmek gerekir.genel cerrahi ile görüşebilirisniz

  10. Merhabalar .benim sorum .oglum sekiz yasinda ve tuvalette saatlerce oturuyor.hadi oglm hadi diye diye dilimde tuy bitiyor .cocugumun farkli bir sorunu var dir diye korkuyorum.ne yapmaliyim.
    Dr.Muharrem KAYA
    tuvalette uzun süre kalmanın makat hastalıklarına neden olduğunu anlatmalısınız.Özellikle sabah saatlerinde her gün dışkılamak için oturmak (en fazla 3 dakika) bir süre sonra tuvalet terbiyesi kazandırır.Vakit varsa kahvaltı sonrasında dışkılama önerilir.Kahvaltıya fırsat yoksa tuvaletten önce su içmek ve hafif eksersiz alışkanlık edinilmesine yardımcı olur.Ağrı olacağını düşünerek dışkılama isteğini ertelemek yani dışkıyı bekletmek çok yanlış bir harekettir.Titizlikten dolayı,tuvalet beğenmemekten dışkısını bekletmek alışkanlığı da yaygındır.Sebep ne olursa olsun dışkılama ihtiyacını ertelemek çok çok yanlıştır.Bekletmekle barsakta kalan dışkının suyu emilerek daha da sertleşir.Sert dışkı çıkarken çok daha fazla ağrı yapar ve hastalığın geçmesi bir yana artmasına sebep olur.Mesela sert dışkı fissürü derinleştirir.
    Tuvalette fazla kalmayın: Tuvalette uzun süre kalma ve ıkınma makat bölgesindeki damar basıncını artırdığından hemoroid oluşumuna neden olur.Ikınma anal hematomun da ana sebebidir.Tuvalette 3 dakikadan fazla kalınmamalı.Tuvalete gazete,kitap ve cep telefonuyla girme alışkanlığından vazgeçilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir