Lazerle Makat Çatlağı Tedavisi

Sayfayı okuduğunuzda şaşıracaksınız ama sabırlı olup sayfanın sonunu da okursanız sizin için en doğru tedavisi öğrenmiş olacaksınız. Makat çatlağı bu bölge hastalıkları arasında en sık rastlanan hastalıkların ikincisidir ve makattaki ağrı sebepleri arasında en sık görülenidir. Hastalar ağrı ve fissüre bağlı küçük meme sebebiyle sıkça hemoroid olarak yorumlar ve bu şüpheyle araştırma yapıp ve muayene olurlar.
Makat hastalıkları arasında en sık görüleni olan hemoroidde lazer tedavisi uygulanmaktadır hastalar bu benzeşim sebebiyle anal fissür hastalığında da lazer tedavisi olduğunu sanmaktadır.

Lazerle Anal Fissür Tedavisi

Ne yazık ki “para kazanalım da nasıl kazanırsak kazanalım” zihniyetiyle tamamen hastayı aldatarak yönlendirmeye dayalı bir söylemdir. Lazerle tedavilerin uygulama alanında yüksek ısı oluşturma prensibine dayanır ancak anüs çatlağında gereksiz yere şiddetli kasılan kasın kesilerek yada ilaçla felç edilerek gevşetilmesi gerekir lazerin böyle bir etkisi yoktur.
Makat çatlağı tedavisinde lazer uygulaması yoktur. Anal fissür tedavisi bir makatı sıkan kas kesilerek yapılmaktadır ve lazerle bu kasın kesilmesi şeklinde bir ameliyat yapılmamaktadır.halk arasında var olan bu inanç tümüyle yanlış anlaşılmalardan kaynaklanmakta ve yapılan ameliyatı lazerle yapıldığuı sanılmaktadır.
Lazerle tedavide yanlış anlaşılmanın bir diğer sebebiyse anüs çatlağına eşlik eden 1.-2. derece iç hemoroidlerin aynı seansta lazerle tedavi edilmesinden kaynaklanabilmektedir.
Müzminleşmiş çatlağın ameliyatsız tek tedavi şekli botoxla tedavidir. Botoxla çatlak tedavisi 1-2 dakikada ayaktan uygulanan bir tedavi şeklidir. Anal fissürün ilk 2-3 haftalık döneminde mutlaka ilaçla tedavi denenmelidir, uygun ilaçlar kullanılarak hastaların % 50 sinde tam düzelme sağlanabilir.
Özetle;
Anal fissürde lazerle ameliyatsız yöntem diye bir seçenek yoktur, kelime oyunlarına dikkat etmelisiniz.
Kendinize bir iyilik yapın ve bilim çevrelerinin kabul ettiği şu doğru tercih sırasını takip ederek tedavinizi olmaya çalışın

1- İlaç tedavileri (kabızlığın engellenerek krem kullanılması)
2- Botox enjeksiyonu
3- Ameliyat (yapılan tek ameliyat LİS ameliyatı)
Bunların dışında kelime oyunlarıyla uyanıkların oyununa gelmeyin.

Makat çatlağı ilaç tedavisi

Çatlağının başlangıçtan sonraki 2 -3 haftalık dönem yeni olarak değerlendirilir ve kremlerle tedavi edilmeye çalışılır. Kremlerle tedavinin bu dönemde başarısı azımsanmayacak düzeyde % 40 civarındadır. Kronikleştiğinde bu oran düşer ama yine de ilaç denenebilir.

İlaç tedavisinde ilk tercih Anuflex Merhem olmalıdır, Anuflex muadillerine göre daha başarılı, uygulaması kolay ve başarısı daha yüksektir. Tek ilaç olarak kullanılır.

İlaç kullanımında ikinci tercih Anestol adlı uyuşturucu merhem ve Rectodem adlı trinitrogliserinli kremdir, ikisinin birlikte kullanılması gerekir. Tedavide kabızlığın engellenmesi yanı sıra , sıcak su oturma banyosu ek olarak yapılmalıdır. Bu uygulamalara rağmen düzelmezse % 90-95 düzeylerinde iyileşme sağlayan botox enjeksiyonu yapılır.

Makat çatlağı tedavisinde botilismus toxini A kullanılır. Muayenehane şartlarında 1 dakika gibi kısa sürede yapılan enjeksiyon sonrası herhangi bir risk, yan etki ve ızdırap olmaz. Hasta enjeksiyon sonrası işine dönebilir.

Makat Çatlağında Botox Uygulaması

  • kas kesilmediği için botoxda makatta kalıcı hasar oluşturulmaz,ameliyat sonrası kesilmeye bağlı makatta kalıcı  şekil bozukluğu oluşurken botoxta makatın görünüm bozulmaz.
  • Ameliyat korkusu olan ve ağrı eşiği düşük canı tatlı insanlara rahatlıkla uygulanabilir.
  • Çatlağın ameliyatla tedavisinden sonra görülebilen çok ciddi sorun gaz ve dışkı kaçışına asla rastlanmaz..
  • Narkoz gerekmediği için riski de olmaz.
  • Bir  dakikada uygulanabilme rahatlığı vardır.
  • Hiçbir hazırlık (lavman, musil, traş, rektoskopi) ve tahlil gerektirmez.
  • Kullanılan çok ince iğne sayesinde uygulama hafif ağrılıdır.
  • Tedavide başarı şansı yüksektir tecrübeli ellerde uygun dozda % 90-95 .
  • Hasta uygulamadan hemen sonra işine döner.
  • Ameliyat olmadığı için kanama riski yoktur
  • İltihap riski yaşanmaz

Dezavantajları:

  •  Türkiyede resmi ve özel sigortalar kurumlar tedaviyi karşılamaz hasta kendi öder
  •  Kullanılan ilaç pahalıdır.
  •  İlaç özel koşullarda nakledildiği ve saklandığı için bu konuda birikimli kliniklerde sürekli bulundurulsa da bir çok yer lacı hazır bulunduramaz.
  •  Uygulamayı bilen doktor sayısı azdır ve hastalar ameliyata ikna edilir

    Fissürde Tedavi Yaklaşımı
    Öncelikle asıl sorun olan kabızlık çözülmeli ve şu sıra izlenmeli

  • Anuflex Merhem veya benzeri ilaçlar başlanmalı, 10 günlük kullanım sonunda kısmi rahatlama varsa devam edilmeli ancak hiç bir değişim yoksa bir sonraki adıma geçilmeli
  • Botox tedavisi başarı oranı % 95 ler düzeyindedir, 100 Ünite yapılmalıdır. 1.5 ayın sonunda az da olsa düzelme varsa beklenmelidir ancak hiç değişim yoksa 2. doz yapılabilir, buna rağmen sonuç alınamadıysa.
  • LİS ameliyatı yapılmalıdır. LİS ameliyatında küçük bir kas kesilir, bu kası kesmenin en doğru yolu radyo frekansla kesmektir.
    Dikkat ederseniz burada lazerin yeri yoktur. Kelimelere aldanmayın

HAKKINDA admin

2 Yorumlar

  1. 25 yıldan beri makatın dışında çok ufak bir yara var bir ağrısı ve rahatsızlığı yok yalnız arada bir az miktarda kanama oluyor ve kilota bulaşıyor bu ne şekilde yok edilebilir ve tedavisi var mıdır.
    Dr.Muharrem Kaya
    makat hastalıklarına spesifik çalışan genel cerrahi uzmanına görünmelisiniz

  2. merhaba Dr.hanim-beyyaklasik 8,9ay önce basur rahatsizligi sebebile dr gittim dört sefer memeleri lastik bantla cürüttüler ama bende cok siddetli kasinti var anüs `ún ic kisminda sislik hissi ve agri var. büyük abdestim de sekil bozuklugu var ve cok sIk disari cikmam gerekiyor amabirsey yok. bilgileriniz icin simdiden cok tsk ederim
    Uzm.Dr.Muharrem KAYA
    sizin dokunabildiğiniz şişlik lastik bantla tedavi edilemez ancak ameliyatla kurtulabilirsiniz
    kaşıntının sebebi anal dermatit olabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir