Köpük Yöntemiyle Varislerden Kurtulun

Köpükle varis tedavisi, varis hastalarına cilt üzerinden uygulanmakta olan bir yöntemdir. Skleroterapi ve iğne tedavisi olarak da tabir edilen yöntem her varis hastasına uygulanabilir özellikte olsa da hangi hastanın hangi yöntemle veya yöntemlerle tedavi olacağı muayene sonucunda netlik kazanır. Yazımızda köpükle varis tedavisi nasıl yapılır, avantajları nelerdir, hangi tip damarlara uygulanır ve yan etkileri nelerdir gibi bir çok merak ettiğiniz sorunun yanıtını bulabilirsiniz.

Köpük ve skleroterapi yöntemlerinde kullanılan ilaç aynıdır. İlacın saf bir şekilde enjekte edilmesine skleroterapi denilmektedir. Hava ile reaksiyona sokulduğunda köpük benzeri bir hal aldığından ise köpükle tedavi olarak bilinmektedir. Skleroterapi veya köpük uygulamasının hangisinin tercih edileceği de muayene doğrultusunda belirlenebilmektedir.

köpükle varis tedavisi

Köpükle Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Son yıllarda ameliyatsız varis tedavisi adına geliştirilen yöntemlerden biri olan ve oldukça popüler şekilde uygulanan köpük tedavisi muayenehane ortamında bile uygulanabilecek pratik bir yöntemdir. En büyük avantajı ise tedavinin ardından hasta sosyal hayatında herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan günlük yaşantısına ara vermeden devam edebilmektedir. Yöntem tecrübeli eller tarafından doğru bir şekilde kullanıldığı taktirde hasta memnuniyeti %95 oranında olur.

Klasik ameliyat ile yapılan tedavilerde amaç varisli bölgede ki hastalıklı damarların kesi uygulanarak çıkarılmasına dayanırdı. Köpük yönteminde ise cilt üzerinden hastalıklı olan damara özel bir ilacın enjekte edilmesi ile tedavi uygulanmaktadır. Bu özel ilaç hastalıklı damarın tahrip olarak işlevini yitirmesini sağlamaktadır.

Klasik ameliyatlarda kesi uygulanarak çıkarılan damar, köpük yönteminde özel bir ilacın kullanılması, radyofrekans ve lazer yöntemlerinde ise ısı ile yok edilmektedir. Yöntem her ne olursa olsun aslında amaç hastalıklı damarın çıkarılmasına veya tahrip edilmesine dayanmaktadır.

Köpük yada skleroterapi olarak bilinen bu yöntemde kullanılmakta olan ilacın ticari adı Aethoxysklerol olup aktif maddesi ise  Lauromacrogol 400 (polidokanol)’dür.

Köpük Tedavisinin Klasik Ameliyata Göre Avantajları

  • 0.1mm ile 25mm arasındaki boyutlara sahip tüm varislerin tedavisinde başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Klasik ameliyatlarda ise sadece çok kalın olan damarlar çıkarılabilmektedir.
  • Tedavi bitiminde yatak istirahati gerekmez ve hastanın sosyal hayatında hiç bir değişiklik olmaz. Klinikten çıktıktan itibaren iş, okul ve sosyal hayatına ara vermeden devam edebilir.
  • Kesi ve dikiş gibi durumlar söz konusu olmaz ve bununla beraber narkoz veya lokal anestezi gerektirmez. Oldukça konforlu bir tedavi yöntemidir.
  • Cerrahi yöntemlere göre çok daha minimal ve geçici morluk yada şişlik olabilmektedir.
  • Ameliyatta olduğu gibi haftalarca bandaj sarmak, varis çorabı giymek gibi dezavantajlar söz konusu değildir.

Köpük Yönteminin Yan Etkileri Var mı?

Çok ciddi yan etkileri yoktur. Tedavinin uygulandığı damar içerisinde bölgesel pıhtılaşma meydana gelebilir. Aslında bu yan etki değil ilacının etkisinin bir dönemidir. Orta düzeyde ağrı söz konusu olabilir. Teorik olarak emboli riski söz konusu olsa da nadir görülen bir durumdur. Köpük uygulanan bölgede kızarıklık, morluk ve şişlik gibi durumlar etkinin bir parçası olduğu için yan etki olarak değerlendirilmemelidir. Köpük yöntemi uygulanan bazı hastalara sadece köpük yetersiz kalabilir ve radyo frekans yada lazer gibi cihazlarda gerekebilir. Bu doğrultuda tüm tedavi yöntemlerini uygulamakta olan klinikleri araştırmanız önerilir.

Köpük Yönteminin Skleroterapiye Göre Üstünlükleri

  • Köpük yönteminde ilaç köpürtüldüğünden dolayı skleroterapiye göre daha fazla damarın tedavi edilmesini sağlar. Bu şekilde seans sayısında da azalma görülür.
  • İlaç miktarı azaldığı için damarın vereceği reaksiyon daha az olur.
  • Daha az flebit ve pıhtı oluşur ki bu durum sonrası şişlik ve ağrının da daha az olmasını sağlar.
  • Çok ince veya çok kalın varislere rahatlıkla uygulanabilir.
  • Oluşabilecek leke miktarı çok daha azdır ve daha erken düzelir.
  • Az miktarda ilaç kullanıldığından damar dışına kaçması ciddi bir sorun yaratmaz.
  • İlaç miktarı az olduğundan çok daha ekonomiktir.

Köpük Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?

  • Tedavide kullanılmakta olan ilaca alerjisi olan kişilere
  • İleri boyutta atardamar hastalığı olanlara
  • Hareket edemeyen yatalak hastalara
  • Diyabet hastalarına (düzeyine bağlıdır)
  • İleri derecede obezite durumu olanlara
  • Hamilelere
  • Pıhtılaşma eğilimi yüksek olan hastalara
  • Varis çorabı ve bandaj kullanamayanlara
  • Derin ven trombozu geçirenlere

Köpük El Varislerine Uygulanabilir mi?

Bacaklara uygulanabilen ve oldukça avantajlı olan köpük yöntemi el varisleri içinde uygulanabilir. Hem köpük hem de skleroterapi tedavisi uygundur. Damarların durumuna göre bir kaç seansta gerekebilir. Çoğunlukla tek seans yeterli olmaktadır.

Ellerini kullanarak ağır işlerde çalışan insanlarda bazen de genetik sebeplerle ellerinde damar genişlemesi meydana gelen kişiler estetik açıdan da oldukça rahatsız olabilmektedir. Köpük tedavisiyle bu damarlar rahatlıkla tedavi edilebilir.

Sık Sorulan Sorular

Köpük (iğneyle varis tedavisi) yöntemi kaç seans sürüyor?
Tercih edilecek seans sayısı tamamen varisli damarların boyutu, yaygınlığı ve şekli ile ilgilidir. Seans gerekip gerekmeyeceği muayene esnasında belirlenmektedir. Anlaşılacağı üzere kişiye özel uygulanan bir tedavi olup standart değildir.

Uygulama ağrılı mı?
Kesi ve dikiş gerektiren bir tedavi olmadığı için narkoz ve lokal anestezide uygulanmaz. Çok minimal bir ağrı olsa da dayanılamayacak düzeyde değildir.

Morluk ve şişlik gibi durumlar görülür mü?
Yazımızda da belirttiğimiz gibi tedavi ardından küçük morluk ve şişlikler olabilir ancak bunlar etki sürecindendir. Bir süre sonra şişlik ve morluklar kaybolmaktadır.

Başarı oranı nedir?
Köpük yöntemi oldukça yaygın kullanılan bir yöntem olup tecrübeli eller tarafından doğru şekilde kullanıldığı taktirde başarı oranı oldukça yüksektir. Bazı durumlarda radyo frekans ve lazer gibi teknolojilerle kombin şekilde kullanılması gerekebildiğinden tüm tedavi teknolojilerini kullanan klinikler araştırılmalıdır.

İşlem ne kadar sürüyor?
Kesi, dikiş ve benzeri durumlar söz konusu olmadığından uygulama varislerin durumuna göre değişiklik gösteriyor olsa da genellikle 5-30 dakika civarında sonlandırılmaktadır. Hasta tedavi sonrasında günlük hayatına devam edebilmektedir.

Hamilelere yapılabilir mi?
Bu konuda bilimsel ve net bir bilgi yoktur ancak çoğu uzman hamilelik döneminde uygulamama taraftarıdır. Zaten hamilelik döneminde varisler artış göstermektedir. En doğrusu hamilelik dönemi sona erdikten sonra varislerin durumunu görerek karar verilmesidir.

Referanslar:

  1. Op. Dr. Orhan Coşkun – ideatip.net varis tedavisi
  2. Danielsson, G., Eklof, B., Grandinetti, A., & L. Kistner, R. (2002). The influence of obesity on chronic venous disease. Vascular and endovascular surgery, 36(4), 271-276.
  3. Alderman D B. Esansiyel kutanöz telenjiektaziler için tedavi. Postgrad Med. 1977; 61 :91-95. [PubMed]
  4. Duffy DM. Küçük damar skleroterapisi: genel bir bakış. Adv Dermatol. 1988; 3 :221–242. [Google Akademik]

HAKKINDA Op. Dr. Rüştü KALAÇ

74 Yorumlar

  1. Hocam mrb kolay gelsin. Ben 22 yaşındayım her iki bacağımda kalın damarlı varisim var çok aşırı deil ama. Dün Tunalıda kalp damar cerrahi aynı zamanda GATAda görev yapan o doktora gittim köpük tedavisi yapılmasını söyledi. her seansta 500,00 TL olarak bana fiyat verdi. Senedede rutin kontrolüne geleceksin başka damarlarda varis çıkıyormu diye kontrol edicez dedi. Yaklaşık bir ay önce varisli bölgeye sülük koydum neden koydun diyede kızdı. sülüğün lekesi kaldı kahverengi bir leke. Şimdi hocam burdaki yorumları okudum biraz endişelendim ben köpük tedavisi yaptırınca bacağımda varisli genişlemiş damarlar tedaviden sonra yine belli olurmu genişlikleri yani şimdi şiş duruyo varis olduğu için. tedaviden sonra yine damarın şekli belli olurmu ve tekrar edermi bu varisler. Doktorum tekrar etmeyeceği garantisini veremem dedi.
    Dr Muharrem Kaya
    yeterli miktarda köpük uygulanan damar sonsuza kadar kaybolur.fakat diğer damarlarınızdada yeni varisler oluşabilir

  2. Merhaba;
    Bugün köpük skleroterapi yaptırmaya başladım doktorun sadece tek bacagima uyguladı ve bandajla sardı 5 gün bandajla kalmami söyledi.acaba çıkarsak olmaz mı?seans sayısı tedavi sürecinde belli olacakmış diğer bacağa aynı gün uygulanabilir mıydı?
    Dr Muharrem Kaya
    bazı hekimler ihtiyaç durumunda çıkarmaya izin veriyor.hekiminizin önerileri önemli.diğer bacağada aynı gün olabilirdi ama uygulanacak ilaç miktarı fazla olacağı için uygulamak istememişlerdir

  3. Babam yetmiş iki yaşında varis yakma ameliyatı olucak acaba bir tehlikesi varmıdır.
    Dr Muharrem Kaya
    köpük tedavisini araştırmanızı öneririm

  4. Merhaba hocam yaklaşık 1 ay önce skloterapi yaptırdım fakat bacağım hala agrıyor birde kılcal damarlarda yaptırmıştım fakat kılcallar iyice çoğaldı bunlar geçer mi
    Dr.Muharrem Kaya
    tedavi edilen damarlarınızda tekrar varis oluşmaz.ama varolanların tedavi edilmesi yenilerinin oluşmasına engel değil.bu nedenle yaşamınızı ve aktivitelerinizi varis oluşmayacak şekilde düzenlemelisiniz

  5. Merhaba hocam bende 3 ay önce köpük tedavisi yaptırdım ama hala morluklar geçmedi çok daha kötü eski halinden bu gecer mi
    Dr.Muharrem Kaya
    geçer.ama uzun sürebilir.

  6. Sikloterapi yaptirdim bacagim daha kotu oldu yer yer kucuk morluklar ve uzerine bastirdigimda geri gelen kizariklar var bir ay tam olmadi bir hafta sonra olucak duzelirmi etki etmissimidir
    Dr.Muharrem Kaya
    yeterli miktarda damar içine verilmişse etkilemiştir.morluklar zamanla geçer

  7. öncelikle selamlar,40 yaşındayım 15 yıldır acil de calışıyorum vena sefana magnada operelik varisim var bizdeki KVC cerrahı arkadaşım istediğinde opere edebiliriz diyor araştırırken tesadüfen sitenize denk geldim safaan vende skleroterapi olmaz demişti safana magnaya uygulanabilirmi ve nerelerde yaptırabilirim saygılar
    Dr.Muharrem Kaya
    Skleroterapiyi rutinde yapmıyorsa bilmediği için öyle demiştir, dünyada çok yaygın şekilde yapılıyor.Ana sayfada reklamı olan kliniğin fikrini almadan ameliyat olmayın yazıktır.

  8. Hocam köpük tedavisi için gittim ilaç şuanda yok dedıler pıyasada bu kılcal varış sorununu suanlık radyo frekansla gerıletebılırmıyım ?
    Dr.Muharrem Kaya
    ana sayfadaki sponsor klinikle görüşebilirsiniz.

  9. Merhabalr hocam radyo frekans işlemi yapılabılır dedıler ama muhakkak gerı cıkıcak dedıler eskısınden daha çok cıkarmı cogalırmı. ? Veya da ben tedavıyı tekrarldıkca azalma olurmu
    Dr.Muharrem Kaya
    gerek RF gerek skleroterapide tedavi edilne damarlarda tekrar varis oluşmaz.ama yaşam şeklinize dikkat etmezseniz yeni damarlarda varisler oluşabilir

  10. Merhabalar, beni rahatsız eden bacaktaki damar görüntüsü için gitmiştim, bunun için gerekli film çekildiğinde bacağımda 30 mm geçen iç varis görülmüş rf denilen yöntemle ameliyat edilmesi gerekiyormuş ama ben çekiniyorum bu rf yöntemi güvenli midir?Normal cerrahi yöntemlerden olmadığı rahatlıkla işime dönebileceğim söylendi.Köpük tedavisinin bu damara uygulanamayacağı söylendi, sizce ne yapmalıyım?
    Dr.Muharrem Kaya
    ana sayfadaki sponsor klinkle görüşmenizi öneririm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir