Anal Fissür’e Hangi Bölüm Bakar?

Gastrointestinal (sindirim sistemi) hastalıklarından biri olan Anal Fissür (makat çatlağının) teşhis ve tedavisinde “Genel Cerrahi” uzmanları deneyimlidir. Ağızdan, anüse kadar; geniş bir alandan sorumlu olan genel cerrahlar, kendi içerisinde alt uzmanlık alanlarına ayrılmış olup anal bölgede görülen hastalıkların teşhis ve tedavisinde ise “Proktoloji” uzmanları daha yetkindir.

Anal fissür, hemoroid, fistül; kıl dönmesi ayrıca kondilom gibi hastalıkların teşhis ve tedavisinde imkanı olanlar “Proktoloji uzmanı” tercih etmelidir.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da proktoloji uzmanı bilgilerine ulaşmak, soru sormak, bilgi ve randevu almak için aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayabilirsiniz.

Proktoloji uzmanı iletişim bilgisi içermektedir.

Neden Proktoloji Uzmanı Tercih Edilmeli?

Makat çatlağının teşhis ve tedavisinde, bilgi birikimi yanı sıra tecrübe çok önemlidir. Doktorunuz, hastalığın akut ya da kronik olduğunu en doğru şekilde tespit etmesi gerekir. Uygulanacak olan tedavinin başarısı, doğru teşhis ile mümkündür.

Alanında uzman proktologlar, tedavide önceliği cerrahi dışı yöntemlere vermektedir. Bu yöntemlerin etki etmemesi halinde, son çare olarak cerrahi yöntemlere gerek duyarlar. Cerrahi yöntemler (ameliyatlar) sonrasında gaz ve dışkı kaçırma riski bulunmaktadır.

Makat Çatlağı (Anal Fissür) Nedir?

Makatta ağrı şikayetinin en önemli sebeplerinden biri olan anal fissür: Bebekler dahil, her yaş grubu ve her iki cinsiyeti eşit şekilde etkilemektedir. (1,2)

Hastalığın yapısına baktığımızda: Anatomik anal kanal ile anal verge arasında kalan 2,5 cm’lik kısım (anoderm) üzerinde ülserasyon (yırtık) şeklinde tarif edebiliriz. Anal fissür yanı sıra makatta çatlak, yırtık olarak da tabir edilir. (3).

Aşağıda yer alan görsele baktığınızda, anlatmak istediğim hususu daha iyi anlayacaksınız.

Anal Fissürün anatomik yapısı nasıl olduğu gösterilmekte

NEDENLERİ

Anal fissür nedenlerine baktığımızda ise en önemli etkenin kabızlık ve diare (ishal) olduğu yönünde birçok bilimsel makale karşımıza çıkmaktadır. Nedenler, sadece dışkılama bozukluğu ile sınırlı değildir. Crohn ve Kolitis Ülseroza gibi inflamatuvar bağırsak hastalıkları yanı sıra HIV, AIDS, Sifiliz gibi enfeksiyonlardan da kaynaklanabileceği yine uzmanların üzerinde durdukları noktalar arasındadır. Bir diğer teori ise kadınlarda hamilelik ve doğum yanı sıra geçirilmiş olan cerrahi operasyonlarında etkisi olduğu düşünülmektedir. (4).

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, anatomik anal kanal mukozasının (derinin) neden yırtıldığı, makat çatlağının nasıl oluştuğunu anlamak olmalıdır. Anal kanal, epitel yapıdan oluşur. Belli bir dışkı hacmine kadar kolay geçiş sağlar. Dışkı hacminin artması, dışkının lif yönünden yetersiz olması halinde ise zor bir geçiş olacaktır. Bu tür bir dışkının geçişi esnasında deride kesik (yırtık) oluşabilir.

Bu durum, sadece dışkı kaynaklı değildir. Anüse sokulan yabancı cisimler, ters ilişki dahil; anal kanalda travma ve buna bağlı olarak fissür oluşabilir. (5,6).

BELİRTİLERİ

Makat çatlağı belirtileri: Dışkılama sonrasında ağrı en sık görülen belirtidir. Ağrının tarifini yapmak gerekirse: Hastalar, dışkılama esnasında; anal kanaldan dışkı değil de cam kırıkları geçiyormuş şeklinde tarif ederler. Yaşanan bu durum, insanları dışkılamaktan korkar hale getirir. Bu durumda dışkının daha da sertleşmesi ve kabızlık şiddetinin artmasına neden olur.

Makatta ağrının en önemli nedenleri arasında: Tromboze hemoroid ve anal fissür gelmektedir. Fissür ağrısı, hastalığın durumuna göre (akut ya kronik) oluşuna göre dakikalar ya da saatlerce devam edebilir. (7).

Bir diğer belirti ise dışkılama esnasında kanamadır. Dışkı ya da tuvalet kağıdında fark edeceğiniz az bir miktarda taze, açık kırmızı kan, fissür’ü akla getirmektedir. Rektal kanamaların en önemli nedeni hemoroid (basur) hastalığıdır. Kanama miktarı fazla (damlama, fışkırma) şeklinde olması halinde ise hemoroid akla gelir. Öyle ki hemoroid hastalarında, anemi (kansızlık) ortaya çıkabilmektedir. (8).

TEDAVİSİ

Makat çatlağı tedavisi: Hastalığın akut ya da kronik oluşuna göre farklılık göstermektedir. Tecrübeli bir proktoloji uzmanı, fiziki muayene ile akut ya da kronik olduğunu anlayabilir. Akut fissür hastalarında ilk olarak konservatif yöntemler uygulanır. Kabızlığın önlenmesine yönelik diyetler, spazm halindeki kası gevşetecek kremler, iskemi halindeki damarları genişleterek kan akışını düzenleyen blokerler ya da kasları geçici olarak felç eden botulinum toksini gibi birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır.

Cerrahi dışı yöntemlerle, hastaların büyük bir bölümü iyileşmektedir. 6-12 Hafta içerisinde etki etmemesi halinde cerrahi yöntemler (ameliyata) gerek duyulur. (9).

REFERANSLAR

1. NARCI, A., & Çetinkurşun, S. Çocuklarda anal fissürler. Kocatepe Tıp Dergisi, 8(3), 19-21.

2. Oh, C., Divino, C. M., & Steinhagen, R. M. (1995). Anal fissure. Diseases of the colon & rectum, 38(4), 378-382.

3. Goligher, J. C., Leacock, A. G., & Brossy, J. J. (1955). The surgical anatomy of the anal canal. British Journal of Surgery, 43(177), 51-61.

4. Kartal, N. (2007). TREATMENT OF ANAL FISSURE. Turkish Journal of Family Practice, 6(1), 29-31.

5. Cem, O. R. U. Ç., Mustafa, U. Ğ. U. R., Akküçük, S., Çelikel, A., Kiliç, E., & Ortanca, İ. (2015). Rektumda İnorganik Yabancı Cisim: Olgu Sunumu. International Journal of Basic and Clinical Medicine, 3(3), 131-134.

6. SERINKEN, M., UYANIK, E., & TURKÇÜER, İ. (2011). ACİL SERVİSTE REKTAL YABANCI CİSİM: OLGU SUNUMU.

7. Villalba, H., Villalba, S., & Abbas, M. A. (2007). Anal fissure: a common cause of anal pain. The Permanente Journal, 11(4), 62.

8. Kluiber, R. M., & Wolff, B. G. (1994). Evaluation of anemia caused by hemorrhoidal bleeding. Diseases of the colon & rectum, 37(10), 1006-1007.

9. İLHAN, E., YILDIRIM, M., & Polat, A. F. 348 KRONİK ANAL FİSSÜR OLGULARININ TEDAVİ VE SONUÇLARI.

HAKKINDA Op. Dr. Atilla Kaya

Genel cerrahi uzmanı olarak İstanbul Bakırköy'de hasta kabulüne devam ediyorum. Proktoloji (makat hastalıkları) teşhis ve tedavisi yanı sıra medikal estetik uzmanı olmam nedeniyle (Ben aldırma, Nasır, Lipom) ve kaş, sakal ekimi gibi tecrübelerim bulunmaktadır. Bana ulaşmak için 0542 621 08 88 numaralı hattı arayabilir ya da WhatsApp uygulaması üzerinden yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir