Kafa Mantarı Nasıl Geçer

Zarar vermeden yaşayan (buna saprofit denir) mantar çeşitli sebeplerle sayıca artıp hastalık düzeyine gelebilir. Bu durumu bağırsakta binlerce mikrop olmasına rağmen seyrek olarak mikrobik ishal olmamıza benzetebiliriz.
Mantar genellikle deri ve tırnak gibi dokulara yerleşen bir tür mikroptur. Seyrek olarak organlarda da hastalık yapabilir, ağır şekilde kafada görülmesi çok seyrektir ama hafif formuna sık rastlanır.

Kafada Mantar
Ssaçta mantar nasıl geçeraçlı deride mantarlar karşımıza daha çok yağlanma, kepeklenme, kaşıntı, kırmızılık, ıslaklık hissi gibi şikayetler çıkar. Diğer vücut alanlarındaki mantar hastalıkları zor tedavi edilse de saçtaki mantarlar daha kolay tedavi edilebilir.
Bilimsel çalışmalarda tespit edilen mantar türü en sık malessezia furfur dur bunun alt gurupları da vardır.
Hastalık çeşitli şekillerde karşımıza çıkar; aşırı kepek ve yağlı egzamanın en önemli sebebi mantarlardır, kepek rahatlıkla tedavi edilebilirken yağlı egzama ( seboreik dermatit ) tekrarlama eğilimindedir. Her iki hastalıkta daha çok cildin yüzeyindedir. Bunların dışında bir de kıl köküne ilerleyen mantar hastalığı vardır hastalık ilerlediğinde mikroplarda eklenir ve kıl kökünde öldürücü hasar bırakır. Bir bölge tamamen boşalacağı gibi ciddi düzeyde seyrelmeye de sebep olabilir. İltihap eklendiğinde kıl köklerinden cerahat çıkar ve sıklıkla pis kokuludur. O bölgedeki saça dokunuduğu anda elde kalır.

Kafada Mantar Tedavisi
kafada mantar saç dökülmesiHastalığın düzeyine göre tedavi planlanır, hafif yağlı egzama ve yoğun kepek varlığında climbazol içeren şampuanlar tedavide yeterli olmaktadır. Bu gurup şampuanlar günlük kullanıma uygun olduğu için tedavi sonrası kullanıma devam edildiğinde hastalığın tekrarı engellenir. Daha ağır yağlı egzama olgularında tek başına şampuan yeterli olmayabilir bu durumda ek olarak kortizon içeren solüsyonlar yada bitkisel kortizon içeren dermotto benzeri ürünler kullanılabilir. Kortizonlu ilaçların ciddi yan etkileri olduğu için uzun süre kullanılmaması gerekir. Hafif ve orta düzey mantarlar şampuanla düzelir ancak ağır vakalarda şampuana ek olarak anti mikorik yani matarları öldürücü erkiye sahip merhem veya tercihen haplar kullanılır. Tedavi yaklaşımı ciddi olmazsa mantarın ilerlemesi ve üzerine mikrop ve akıntı eklenmesi o bölgede kelleşmeye neden olabilir. Mantara bağlı saç dökülmesi genetik saç dökülmesi gibi değildir. Genetik dökülmede geniş bölge tam kelleşir mantardan kaynaklananlar küçük kel bölgeler halinde olur.
Dökülmeden sonra sekiz ay geçmesine rağmen saçlar çıkmadıysa bu durumda kökler ölmüş demektir ve ilaçlarla saç çıkmaz, tek çözüm saç ekimidir.

Aşırı Kepek
Aşırı kepekte en sık rastlanan sebep te mantarlarda aşırı çoğalmadır ve climbazol içeren şampuan kullanımı en etkili çözümdür. Hafif kepeklenemeler için çok gerekli değildir. Eğer aşırı kepeğe kaşıntı, deride ıslaklık, kızarıklık, kabuk gibi dökülmeler eşilik ederse nu durumda da seoreik dermatit (yağlı egzama) düşünülir ki burada da % 60 sıklıka en sık malesezi furfur ve yakın gruplardan mantarlar görülür. Saçlı dei mantarı vücudun diğer bölgelerindeki mantarlardan daha kolay tedavi edilebilmektedir.

Özetle
Saç mantarı hafif düzeyde şikayet yapmaz, sayıca arttıkça önceleri kepeklenme olur ancak çok fazla artınca yağlı egzamaya dönüşür.

 

 

HAKKINDA admin

35 Yorumlar

  1. Hocam 2 ve 3 ay kadardir basimda kasinti basladi. Daha sonra yaglanma kepeklenme ve sivilceler artmaya basladi. Tabi kide sac dokulmeside var. Doktora gittim bana konazol sampuan ve dermative diye bir sıvı ilaci verdi. Ama fayda etmedi. Daha sonra vichy diye özel sampuan verdi yine fayda vermedi.Ekze ment diye krem verdi. Oda fayda etmedi ne yapabilirim. Bana bir cozum yolu onerinm
    Dr Muharrem Kaya
    Günlük şampuan olarak climbazol içeren kullanın 1-2 haftada düzelmezse dermotto losyon ekleyin

  2. Merhaba hocam.Lutfen bana yardim edin Azerbaycandan yaziyorum.Saclarim dogumdan sonra dokuldu şimdi bebeyimin 2 yaşi var ama yinede dokuluyor.Birde sadece kaşiniyor.Ne yapmam lazim.yara filan yox sac diplerimde kepekde yok sadece 1 hafta olur aşiri kaşiniyor
    Dr Muharrem Kaya
    kaşıntı için seboderm şampuan kullanabilirsiniz.gebelik ve emziklilik döneminde sıklıkla anemi görülür.kan değerlerinze baktırın.bu arada saçını desteklemek için xpecia tablet başlayabilirsiniz

  3. Hocam iyi günler,

    Uzun bir süredir, haftada bir yüzüm de kızarıklıklar oluşuyor,genelde iki kaş ortasında,burun kenarlarında yoğunlukla çenem de .Bu kızarıklıklar içinherhangi bir ilaç kullanmaz isem bir süre sonra kızarıklıklar egzamaya dönüşüyor.Şimdiye kadar gittiğim Dr.lardan sonuç alamadım.Okuduğum kadarı ile yağlı egzamaya mantarlar da sebep olabiliyormuş.Cildim de mantar olup olmadığını nasıl bir test ile öğrenebilirim.

    Teşekkürler,
    N.Omer Yavuz.
    Dr Muharrem Kaya
    Yağlı egzamada malessezia furfur adlı mantarın görülme sıklığı % 60-70 ler düzeyinde ama burada asıl etken mantar mı yoksa deri sorunlu olduğu için mi mantar yerleşiyor çok açık değil bu sebeple içeriğinde mantara da etkili maddeler içeren pruzon benzeri merhem kullanmak daha mantıklı.
    Rutinde mantar araştırması yapılmıyor, mantar çıksa da tek başına mantar ilacı ile düzelmiyor. Yani biraz karışık bir durum.

  4. kader
    Hocam yurtta bi arkadasim kucukken saclarindan mantar tedavisi gecirmis baya bi iltihapli oldugunu ve saclrini doktugunu kellik olustugunu soyledi sonra tedavi olmus suan saclri cikmis ama tabi seyreklik var arkadas benim sac maşami kullandi bende kucukken bole bi sey gecirdigini somradan ogrendim ve suan kullanamya korkuyorum bulasicimidir yani kuccukken olan hastaligini suan tasiyo olabilir mi masami neyle temizleyebilirim ve kulanbilirim ya da kullanmamamlimiyim
    Dr Muharrem Kaya
    tentürdiot ile temizleyebilirsin.en yğksek ısıya getirip uzun süre açık tut

  5. Hocam iyi günler, benimde ensemin oralarda mantar var. Sinavlarim olduğu zaman veya biseylere streslendigim zaman çok fazla kaşıntı yapıyor birde terledigimde. Türbanlı olduğum için beni çok fazla rahatsiz ediyor. Çok fazla ilaç kullandim ama geçiyor ilaç bitince farkli bi yerde tekrar çıkıyor. Sizce ne yapmaliyim? Iyı günler.
    Dr Muharrem Kaya
    düzenli tedavi alıp saçınızı mümkün olduğunca sık havalandırmalısınız

  6. Hocam 7 yıldır saçimda mantar var yara yuvarlak şeklinde nasıl yapmalıyım ensemde var psikolojim bozulmuş resmen saygılarimla
    Dr.Muharrem Kaya
    dermatologa muayene olmalısın

  7. Hocam merhaba saç diplerim acaip kaşınıyor ve kepekte var ama yağlı egzama falan yok birde saclarım asırı dökülüyor kaşıntı yüzünden olabilirmi cildiyeye gideceğim ama sizede sormak istedim seboderm şampuan kullansam olurmu suanda yoksa muayene olup teşhis konulmasınımı bekleyeyim sizce ?
    Dr.Muharrem KAYA
    sebodermi deneyebilirsin.

  8. Hocam sac derimde 3,5 yildir yaralar var ve cok kasiniyor daha once bi cok hastaneye gittim ama hep farkli seyler sylediler ve farkli ilaclar verdiler inanir misiniz 3,5 yildir psikolojim bozulmus duruma geldi:(
    Dr.Muharrem KAYA
    düzenli olarak dermotto losyon ve seboderm şampuan kullanın.haftada 4 defa.önce dermotto yu saçlı deriye sürüp 3-4 saat bekletin,sonra saçınızı seboderm şampuan ile yıkayın

  9. Hocam merhaba.Men doktora gittim kafamda hafif mantar olduğunu söylediler.2% ketonozal içeren şampuan ve mantar için ilaçlar kullanıyorum.Saçlarım kökten birlikte değilde,kökten kırılarak kopuyor.Doktor zamanla iyileşiceğini söylüyor.Sizce bunlar doğru yöntemmi? ve saçımı kazıtmam buna cözümmü?
    Dr.Muharrem KAYA
    kırılmayı önlemek için biotin kullanabilirsin

  10. Kafamda mantar var Ve saçlarım çok dökülüyor Doktora gittim krem verdi işe yaramıyor napmam gerekir öneriniz nedir ?? yardımcı olursanız sevinirim..
    Dr.Muharrem KAYA
    DermoTTO losyon ve climbazol içeren seboderm şampuan kullanabilirsin

    • SELAM DOKTOR BEN AZERBEYCANDAN YAZIYORUM SİZE, LÜTFEN BANA BİR İLAÇ ÖNERİN KAFAMDA MANTAR OLDUĞUNU SANIYORUM ÇOK KÖTÜ KOKUYOR VE SULU İLTİHAPLAR OLUYOR.
      Dr Muharrem Kaya
      Suşu iltihap varsa ciddi sorun bir cildiye uzmanıyla görüşüp onun kontrolünde olmaısınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir