Yağlı egzama diğer adıyla seboreik dermatit saçlı derinin en çok şikayete sebep olan kronik bir hastalığıdır vücudun diğer bölgelerinde görülse de en sık görüldüğü bölge kafa derisidir, bu sebeple kullanılacak şampuan günlük kullanıma uygun olacak kadar hafif formülasyonlu olmalıdır.
Saçlı deride kızarıklık,büyük parçalar halinde kepeklenme, kaşıntı ve ıslaklık hissi gibi şikayetler yapar. Hastaların % 60 -80 kadarında hastalığın etkeni olarak mantar (massezia furufur) tespit edilir % 20-40 kadarında net bir sebep bulunamaz.
Bilimsel deneylerde mantar varlığı araştırılsa da pratikte mantar araştırması yapılmadan ilaç ve şampuanlar verilir.En önemli sebep mantarlar olduğu için kullanılacak şampuanda mutlaka mantar öldürücü (climbazol, ketokonazol vs) bulunmalıdır,ek olarak kepeği eritecek zink pirition veya benzeri ürün selenyum sülfit bulunmalıdır. Mantar ilaçları içerisinde en etkilisi climbazol denilen aktif maddedir.
Yağlı egzama için üretilen şampuanların büyük çoğunluğu şampuan özellikleri azaltılmış daha çok ağır kokulu ilaç formunda üretilmektedir ve haftada 2 defadan fazla kullanılmaz hatta 2 defa kullanmak bile hastayı rahatsız edebilir oysa aynı maddelerle birlikte kaliteli şampuanların genel içeriğiyle birlikte yapılan şampuanlar rahatsız etmeyeceği için günlük kullanılabilir ve bu sayede tedavi edilen yağlı egzama tekrar oluşamaz.
Yağlı egzama (seboreik dermatit) için şampuan seçerken içeriğinde mutlaka climbazol veya benzeri mantar ilacı, zink pyrithion veya selenyom sülfit (pis kokulu olduğundan tercih edilmez) olmalı ve günlük kullanımda ek bir şampuana ihtiyaç duyulmayacak kadar kaliteli olmalıdır.
Yağlı egzama tedavisi ağır olgularda sadece şampuanlar yeterli gelmez diğer bilimselliği kanıtlanmış ürünlere ek olarak kullanılmalı ve cilt rahatladıktan sonra hastalığın tekrar etmemesi için şampuanla devam edilmelidir.
Bilimselliği kanıtlanmış ürünler arasında en az yan etki yapan dermotto losyonu araştırmadan hangi ürünü kullanacağınıza karar vermemelisiniz.
Özetle; seborik dermatit hafif ve orta düzeyde ise doğru şampuanla tedavi edilebilir ve tekrarı engellenebilir ancak ağır olgular losyonla tedavi edilmeli ve tekrarını engellemek için seboreik dermatit için önerilen şampuan kullanılmalıdır.
Unutmayın seboreik dermatit doğru ilaçlarla tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Seboreik dermatit bitkisel ilaçlar
Bitkisel ilaçlar denilince akla bitkilerden elde edilen ilaçlar gelir bunların bir kısmı kocakarı ilaçları denilen ve etkinliği kanıtlanmamış karışımlardır ve etkinlikleri şüphelidir diğer gurup ise fabrika ortamında oranları bilimsel deneylerle belirlenmiş etkinliği deneysel çalışmalarla kanıtlanmış ürünlerdir.
Fabrika ortamında üretimde her bitkisel özün miktarı, bu oranlarda elde edilebilecek başarılar ve olabilecek yan etkiler yüzlerce denek üzerinde basamak basamak denenerek tespit edilir.
Seboreik dermatit tedavisi için geliştirilen 2 bitkisel öz vardır ve şu şekilde etkilidir.
TTO (Tea Tree Oil)
Avustralyada yetişen bir ağaçtan elde edilir. Seboreik dermatitte % 60 oranında rastlanan mantarı tedavi edici özelliği yanı sıra ciltteki kızarıklık, pullanma gibi klinik bulgularıda yok eder.
Meyan kökü extractı
Ülkemizde yaygın olarak yetişmektedir. Bitkisel kortizon içermektedir kortizonlu kremler gibi etki ederken kortizonun yan etkilerine sebep olmaz, özellikle kaşıntı ve kızarıklık için oldukça etkilidir.
Saçlı deri seboreik dermatit tedavisinde % 4-5 TTO, % 1 meyan kökü içeren solusyonlar kullanılır. Çok daha düşük oranlarda TTO içeren şampuanlar üretilse de bu tür şampuanların herhangi bir olumlu etkisi olması beklenmez.
Saçlı deri seboreik dermatiti tedavisi için üretilen ürünler arasında bu oranlara en yakın bitkisel içerik yoğunluğu olan dermoTTO solusyon vardır.
Yağlı egzmaya benzeyen bir diğer hastalık da sedef hastalığıdır, kısaca bahsetmek gerekirse;
Saçta Sedef Hastalığı
Sedef diğer adıyla psöriazis yüz bölgesi hariç tüm cildi etkileyebilen bir hastalıktır. Yüz bölgesinde çok seyrek rastlanır. Daha çok diz ve dirsek gibi ekle alanları ve cilt kıvrımlarında görülür. Saçta sedef çok sık görülmez ama en çok rahatsız eden yerlerden biridir. Rahatsızlığın fazla olmasının sebebi kafa derisinde kaşınma daha fazladır, ilaç uygulamak daha zordur ve abartılı düzeydeki kepek hastaya sıkıntı verir. Bu bölgedeki hasalık daha çok saçın sınırına kadar gelir ama yüz bölgesine kadar ilerlemez ve çizgi şeklinde sınırlanır.
Vücutta görüldüğünde bir çok tedavi yöntemi denenir bunlardan en yaygın uygulananı PUVA dır ve ilaçla birlikte ultraviyole ışık verilir. Kıllar sebebiyle kafa derisinde bu tedavinin uygulanması daha zordur.
Kafadaki hastalığın tedavisi daha çok bölgesel uygulamalarla yapılır. Uygulanan ilaçlar sıklıkla kortizon içeren krem veya solusyon şeklinde ürünlerdir. Kortizonlu ürünler hastalığın kaşınma, pullanma gibi bulgularını kısa sürede geriletir ancak bir süre sonra hastalığın bulguları yeniden ortaya çıkar. Sürekli kullanılması ise bu kez kortizona bağlı yan etkiler görülmeye başlar. Bu durumda kortizonun yan etkilerine sebep olmayan fito sterol denen bitkisel kortizonlar daha akıllıca bir yaklaşım olmaktadır. Fito kortizonlar içinde en etkilisi ve yaygın kullanılanı meyan kökü özütüdür. Ek olarak çay ağacı yağı kullanımı cilt reaksiyonunu hafifletmektedir.
Yağlı Egzama İlaç Tedavisi
Yağlı egzama en sık kafa derisi olmak üzere vücudun yağlı her yerinde görülebilen bir hastalıktır. Genellikle saçlı deride aşırı yağlanma, kaşıntı ve yoğun kepek eşlik eder. Seboreik dermatit, sebore olarak ta adlandırılır. Kafa derisi, sakal bölgesi, kaşların olduğu alanlar dışında vücutta en sık görüldüğü yer burun yan ve üstleri,kulak kanalı,meme ve koltuk altlarıdır.
Yağlı Egzama İlaçları
Bu konuda daha çok saçlı derideki yani kafadaki yağlı egzama tedavisi ile ilgili bilgiler aktarılmıştır benzer olsa da diğer bölgelerdeki hastalık tedavileri farklılık arz etmektedir.konusu ele alınmıştır.
Bütün hastalıklar gibi burada da sebebe yönelik tedavi yapılmalıdır bilindiği üzere yağlı egzamanın bilinen en yaygın sebebi mantarlardır hastalığa sebep olan mantarları öldürücü madde içeren solüsyon ve şampuanlar yüksek başarıyla kullanılmaktadır. Solusyonlarda mantar öldürücü yanı sıra cildi rahatlatıcı da olmalıdır.
Kortizon içeren ilaçlar uzun süre kullanılamaz yoksa daha ciddi bir sorun olan cilt incelmesi ve saç dökülmesi eklenebilir.
Şampuan olarak climbazol içeren şampuanlar seboreikdermaittin tedavisi ve tekrarının engellenmesi yönünde en etkili şampuanlardır ve şampuan alırken içeriğinde % 1 climbazololduuna dikkat edilmelidir. Solusyonlar arasında ise en etkili olan ve yan etki yapmayan madde TTO dur TTO içeren solüsyonlarla % 100 yakın başarı elde edilebilir.
Sonuç olarak;
Seboreik dermatitiniz varsa bundan kurtulacağınıza inanmalı ve doğru tedaviyi düzenli uygulamalısınız.Bunun için haftada 1-3 defa dermoTTO solüsyon yanı sıra climbazol içeren şampuanlardan birini kullnabilirsiniz. Bu gurup şampuanlar günlük kullanıma da uygundur ancak haftada 2-3 defa kullanmanız yeterli olur diğer günler dilediğiniz şampuanı kullanabilirsiniz. Doğru tedavi ve doğru idame tedaviyle yağlı egzamandan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Ketoral , zetion gibi şampuanlar haftada 2 defadan fazla kullanılmamalıdır.
Yağlı Egzama Krem
Yağlı egzama diğer adıyla seboreik dermatit sık rastlanan cilt hastalıklarındandır. Tedavisinde krem , merhem, losyon ve şampuan gibi sorunun olduğu yere göre değişen formda ilaçlar kullanılır.
Yağlı egzama krem ;
Kıl olmayan alanlarda özellikle yüz, koyluk altı, kulak, burun yanları gibi bölgelerde krem veya aynı sınıftaki merhemler kullanılır. Görünen bölgelerde pruzon merhem gibi cilt rengine yakın renkli merhemler tercih edilirse bir şey sürülmüş görünümü olmaz.
Saç, kaş gibi kıllı alanlar dışındaki vücut alanlarındaki egzama ve yağlı egzama için merhem kullanılır demiştik. Bu ilaçlardan kortizon içerenler ve bitkisel kortizon içerenler vardır. Kortizonun yan etkileri olduğu ve hastalığın kronik yani uzun tedavi süreci gerektireceğini bilerek bitkisel kortizon olan https://www.hairpharma.com.tr içeren merhemler tercih edilmelidir. Bu konuda öncelikli tercih extract yoğunluğu yeterli olan pruzon merhem olmalıdır.
Kıl olan bölge dendiğinde daha çok saç, sakal, bıyık, kaş akla gelir ve bu bölgelerde kortizon içeren losyonlar yada kortizonların yaptığı yan etkilere sebep olmayan bitkisel kortizon ( meyan kökü extractı- fito steroid) içeren ve ek olarak mantar etkili TTO içeren ürünler ( dermotto losyon gibi) kullanılır. Kıllı alanlardan saçlı deride şampuanlarda kullanılmalıdır. Şampuan olarak seboderm gibi climbazol içeren şampuanlar veya ketokonazol içeren şampuanlar kullanılır. Seboderm günlük kullanıma uygun kalitede üretilmiştir diğer yağlı egzama şampuanları haftada 2 defadan fazla kullanılırsa saçı yıpratabilir.
Özetle;
Seboreik dermatit yani yağlı egzama tedavisinde saçlı alan dışındaki bölgelerde merhemler kullanılır, merhemlerden kortizonlu ilaçlr yerine fitosteroid denilen meyan kökü özütü içeren bitkisel kortizonlar tercih edilmelidir.
Yağlı Egzama İçin Şampuan Önerisi
Yağlı egzama diğer adıyla seboreik dermatit saçlı derinin en çok şikayete sebep olan hastalığıdır. Saçlı deride kızarıklık, büyük parçalar halinde kepeklenme, kaşıntı, ıslaklık hissi gibi şikayetler yapar. Hastaların % 60 kadarında hastalığın etkeni olarak mantar tespit edilir % 40 kadarında net bir sebep bulunamaz. Bilimsel deneylerde mantar varlığı araştırılsa da pratikte mantar var mı diye araştırma yapılmadan ilaç ve şampuanlardan biri verilir.
En önemli sebep mantarlar olduğu için kullanılacak şampuanda mutlaka mantar öldürücü (climbazol, ketokonazol vs) bulunmalıdır, ek olarak kepeği eritecek zink pirition veya benzeri ürün selenyum sülfit bulunmalıdır. Mantar ilaçları içerisinde en etkilisi climbazol denilen aktif maddedir.
http://www.yagliegzama.com/ için üretilen şampuanların büyük çoğunluğu temizleyici özellikleri azaltılmış daha çok ağır kokulu ilaç formunda üretilmektedir, haftada 2 defadan fazla kullanılmaz hatta 2 defa kullanmak bile hastayı rahatsız edebilir oysa aynı maddelerle birlikte kaliteli şampuanların genel içeriğiyle birlikte yapılan şampuanlar rahatsız etmeyeceği için günlük kullanılabilir ve bu sayede tedavi edilen yağlı egzama tekrar oluşamaz.
Seboreik dermatit için şampuanınınızı seçerken içeriğinde mutlaka climbazol veya benzeri mantar ilacı, zink pyrithion veya selenyum sülfit (pis kokuludur) olmalı ve günlük kullanımda ek bir şampuana ihtiyaç duyulmayacak kalitede olmalıdır.
Seboreik dermatit tedavisi, ağır olgularda sadece şampuan tek başına yeterli gelmez diğer bilimselliği kanıtlanmış ürünler ek olarak kullanılmalı ve cilt rahatladıktan sonra hastalığın tekrar etmemesi için şampuanla devam edilmelidir. Bilimselliği kanıtlanmış ürünler arasında en az yan etki yapan dermotto losyonu araştırmadan hangi ürünü kullanacağınıza karar vermemelisiniz.
Seboreik dermatit için şampuan seçerken içeriğinde etkinliği kanıtlanmış ürünler yanı sıra günlük kullanıma uygun kaliteli bir şampuanın içeriğine de sahip olmalıdır. Konazol, fungoral gibi şampuanlar ancak haftada 2 defa kullanılabilirken ve saçı ciddi ölçüde kuruturken seboderm gibi şampuanlar günlük kullanıma uygun içerikleri sayesinde her gün kullanılabilir. Diğer şampuanlar gibi saçı kurutmadan tedavi edilmesini sağlar.
Yağlı Egzama İçin Günlük Şampuan Önerisi
Bu hastalıkta en önemli sorun hastalığın tekrarlama eğiliminin yüksek olmasıdır. tekrarını engellemek için günlük kullanıma uygun şampuanlar normal şampuan gibi kullanılabilir, böylece tekrarı engellenir. Bu konuda tercih edilebilecek şampuanlardan en bilineni seboderm şampuanı araştırılabilir.
Hocam biyotinin saboreik dermatite olumlu katkısı nedir teşekkür edrim..
Dr.Muharrem Kaya
saç kalitesini korumaya yardımcı olur
Hocam merhaba egzamadan dökülen saç çıkar mı ve önerirsiniz
Dr.Muharrem Kaya
çok uzun süre olmadıysa çıkabilir,xpecia tablet kullanabilirsiniz
hocam merhaba, benim yüzüm de ve burun kenarların da kaşıntı ve kızarıklık nedeniyle dermatolojiye gittim yağlı egzama var dedi konazol şampuan ve locoderm krem verdi 10 gün kullanmalıymışım kullandım düzeldi şimdi hastalığın tekrar etmemesi için ne yapmalıyım ilaçlara devam edeyim mi?
Dr.Muharrem Kaya
yüzünüzü yıkarken seboderm şampuan kullanabilirsiniz.tedavide bundan sonra kortizonlu pomat kullanmayın kılcallarınız yüzeyelleşir.onun yerine doğal ürünler tercih edin
34 yaşındayım yaklaşık 10 yıldır saçlarımda yağlı egzama oluşuyordu. Son 5 yıldır once kollarımdan son 1 yıldır da kulak burun alın ve göz çevresinde birde göğüs çevrelerinde oluşmaya başladı. (Egzama kuruyunca deride çöküntü oluşuyor) Doktorum Konazol şampuanı kullanmamı öneriyor. Kullanıyorum ama saçlarım cok kuruyor yıpranıyor ve artık kısım kısım saç çıkmamaya başladı.. şampuan bitince tekrar egzama oluşuyor.
Ne yapmalıyım bilmiyorum ??
Dr.Muharrem Kaya
dermotto losyon ve climbazol içeren seboderm şampuan kullanmanızı öneriirm.losyonu egzamalı alana uygulayın,3-4 saat bekletin ve şampuanla yıkayın.tedaviden sonra korunmak için yıkanama sıklığınıza göre haftada 1-2 defa seboderm şampuan kullanmaya devam edin.
Saçlarım çok dökülüyor ve saç derisinde yaralar var kaşınmiyor ama büyük kepekler halinde kavliyor ve rahatsız edici bir durum
Dr.Muharrem Kaya
egzama düşündürüyor.dermatologa görünmelisiniz
benim başımda vücudumda özel bölgede ve yüzümde çıkmıştı doktora gittim bana konozol,losyon ve krem verdi ve 15 gün kullan dedi kullandım geçti ama yine tekrar oldu ne yapmalıyım yardimci olun lütfen
Dr.Muharrem Kaya
tekrar dermatologa görünmelisin
Benim başimda büyük kepeklenmeler ve kaşıntılar var kaşıyinca sulanma gibi oluyor doktor yağli egzama dedi ve head and shoulders’in bir şampuanini verdi pek ise yaramayinca bizde VICHY Dercos diye bir şampuan aldık ancak egzama 4 senedir kafamın bazı bölgelerinde ne yapmam gerek lütfen yardımcı olun.
Dr.Muharrem Kaya
dermatit için dermotto losyon ve seboderm şampuan kullanmanı öneririm,dermatit uzun süre tedavi edilmezse saç dökülmesine neden olur bu nedenle HP biotin 10 mg başlayabilirsin
Benim sac derimde asiri kabuk ‘ve kepeklenme olustu 1sene once sonra ensemde kasinti artmaya basladi bi losyon kullandm bi ay kadar gectic sonra tekrar cikmya basladi ama dha siddetli kfami komple sardi yani doktora gttim konozol verdi ama hic bi use yaramadi dahada artti yine gittim simdide bi bitkisel ilac yazdi hair guard sac bakim serisinden gunluk sampuan profilaktik duzeyde angrine yaziyo henuz almadim ama sacim gitgide kotu olmaya basladi kullanmalimiyim sizce yada siz ne onerirsiznz
Dr.Muharrem KAYA
Egzamada bunların pek yeri yok ama denenebilir
hocam kendim eczacı teknisyeniyim bendede uzun müddettir kaşıntılı iri kabuklanmalı saç derisi rahatsızlığı var muhtelif ilaçlar ( konazal şampuan,momecon losyon dermovate losyon betnovate losyon). tedavileri uyguladım ancak tedavi olmamakla birlikte hastalığım bütün saç derime yayıldı.işim sağlıkla ilgili olduğu için durumumdan daha çok rahatsız oluyorum bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum. saygılarımla
Dr.Muharrem KAYA
seboreik dermatite benziyor bu hastalığın tekrar ihtimali yüksek yniden ilaç kullanmalısınız climbazol içeren şampuanları ve dermotto losyon var onu araştırmanızı öneririm, farklı gurup bunlar