Basur Hangi Branşa Girer

Tıpta gelişmeler arttıkça bölüm sayısı da artmaktadır, örneğin göz hastalıkları uzmanı eskiden tekti ama son yıllarda teknolojilerin ve buna paralel tedavi yöntemlerinin artması sayesinde küçücük ordan göz hastalıkları kendi içinde yeni uzmanlı alanalrı doğuruştur. Katarakt konusunda, lazer konusunda, retina dekolmanı konusunda faklı uzmanlar söz sahibidir.

Basur tedavisi için

Basur Hangi Branşa Girer

Benzer şekilde basur yani hemoroid genel cerrahi branşına girer ama bu geniş branş artık, mide için ayrı, fıtıklar için ayrı, karaciğer ve safra yolları için ayrı branşlar olmak üzere çok sayıda branşa ayrılmıştır. Bunardan biri de makat hastalıklarına bakan proktoloji bölümüdür. Gerçekte bu branşın alt branş olan proktoloji bölümüne girer ancak genel cerrahların az bir kısmı sadece proktolojik vaka yapar bu sebeple proctoloji gibi çalışan genel cerrahi bölümünün ilgilendiği bir hastalıktır. Basur makat hastalıklarıyla ilgilenen branşa girer, branş olarak ta proktoloji bölümü bakar. Erişkin sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve ilaçla tedavisini daha çok iç hastalıkları (dahiliye) veya gastro enteroloji bölümü yapar ancak sindirim sisteminin bir parçası olan hemoroidin tedavisi konusunda dahiliyecilerin ve gasro enterologların eğitimleri ve birikimleri yoktur.
Bir hastalığın teşhisi kadar benzer hastalıklardan ayırt edilmesi ve diğer hastalıkların teşhisini koymak ta önemlidir. Yani sadece basur teşhisi konurken kanser olmadığından emin olunacak bilgi birikimi olmalıdır.
Anüs hastalıklarının basur (hemoroid), fissür (makat çatlağı ), fistül (akıntı olması), kondilom (makat siğili), anal dermatit (mayasıl) ) teşhis ve tedavisi ile ilgilenen genel cerrahi uzmanı ve bunun alt bölümü olan proctolog yada proktoloji uzmanı tarafından yapılır. Genellikle kıl dönmesi hastalıkları da bu sınıfa sokulur ve yine aynı uzmanlarca yapılır.
Hemoroid hastasının hangi bölüme gideceğini belirleyen teşhis olduğu kadar tedavi seçimidir de, amleiyat, lazer, boğma yöntemi, THD gibi uygulamalar ancak bir cerrah tarafından yapılabilir. Yani gidilecek bölüm veya klinik bunları yapabilecek teknolojilere sahip olmalıdır.

Proctoloji Uzmanının Baktığı Hastalıklar

Aşağıda ilgilendiği az sayıda hastalıklar konusunda teşhis ve tedavi yaptğı için genellikle bu hastalıklar konusunda birikimlidirler.
Basur (hemoroid)
Makat çatlağı (anal fissür – yırtık)
Fistül (makatın yanında delik olamsı)
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs)
Mayasıl
Anüs siğili (kondilom)
Polipler (et beni gibi çıkıntılar olması)
Anüs estetiği
Bölgedeki benler
Anismus
Prolapsus

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ta gidilen proktologun nelere sahip olduğudur. Eskiden parmakla muayene yapılıp ilaç veya ameliyat önerilirdi. son yıllarda geliştirilen anoskop muaeyensi ve özellikle makat endoskopisi teşhis konusunda çağ atlanmasını sağlamıştır.

basur hangi bölüme girerMakat endoskopisinde doktorun kendisi gibi hasta da herşeyi görebilmekte ve teşhisten emin olmaktadır. Bunun yanı sıra eğer tedavi yapıldıysa aynı anda tedavinin nasıl yapıldığını ve o anki sonucunu görebilmektedir. Örneğin lastikla boğma yapıldıysa basur memesinin boğulduğu anda nasıl renk değiştirdiğini görebilmektdir. Yine benzer şekilde memeye lazerin dokunulduğu anda nasıl beyazladığını veya kanayan basurun lazer dokunulduğu anda kanamasının o anda durduğunu görebilmektedir. Ayrıntılı bilgi video görüntüsü için

En kolay basur ameliyatı

Her hastalık gibi basur da farklı ameliyat yöntemleriyle tedavi edilebilir ve bu yöntemlerin hepsinin avantaj ve dezavantajları vardır.Genel başarısı ve tekrar ihtimalleri birbirine yakındır önemli olan ameliyat sonrası hasta lüksü ve doku harabiyet miktarıdır.
Basur tedavisi için bir çok yöntem geliştirilmiştir bunlar;

basur hangi branşa girer

Ameliyatsız Yöntemler

* Lazerle tedavi
* Lastikle boğma yöntemi
Kolay ameliyatlar;
* THD yöntemi
* De Longo ameliyatı
Klasik ameliyatlar;
* Plazmakinetik
* Milligan Morgan
* Reclus
Bu yöntemlerden plazmakinetik, Milligan Morgan, Reclus, plazma kinetik ve De Longo yöntemleri dokunun kesilmesi şeklinde uygulanır ve oldukça ağrılı ve zahmetklidir,De Longo biraz daha kolay olsa da yine büyük bir ameliyattır.Bu klasik ameliyatlardan sonra 2-4 hafta iş gücü kaybı ve 2 hafta yoğun ağrı olur.
THD yönteminde basur memesine gelen atar damarlar bağlanır,kesme işlemi olmadığından ameliyat sonrası hasta rahattır ve ertesi gün işine dönebilir.Damarlar bağlandığı için tekrarı azdır ve her derece basura uygulanabilir.
Lazerle tedavi de doku hasarı minimumdur,hasta lüksü en iyi yöntemdir ancak ileri derecelere uygulanamaz,daha çok 1.-2.derecede kullanılır.
Lastikle boğma yöntemi memeyi içine çekip dibine lastik halka koyan bir alet yardımıyla yapılır,lastikle boğulan meme büzüşür ve yok olur.Lazer gibi 2-3 dakikada uygulanır,hasta lüksü çok iyidir, ertesi gün işe dönülebilir.
Hangi yöntemle yapılacağı şu faktörlere göre de değişir;
Sonuç olarak hem en rahat uygulanan hem ameliyat sonrası hasta rahatlığı hem de tekrar etme açılarından değerlendirildiğinde ameliyatsız yöntemlerden lazer ve boğma yöntemi ameliyatlardan THD en iyi tedavi yöntemleri olarak kabul edilir.
Hangi yöntemin kullanılacağı
Doktorun eğitimine
Kliniğin sahip olduğu teknolojiye
Hastalığın düzeyine
Hastanın beklentisine göre değişir.

Basur hangi doktora gider

Makat hastalıklarının teşhis ve tedavisini yapmayı seven doktora gider. Çünkü genel cerrahinin en sevilmeyen hastalık grubu bu bölge hastalıklarıdır.

Basurda ne yemeli ne yememeli

Basurda beslenme ve diğer alışkanlıklar için öneriler;
Aslında beslenmekten çok dışkılama alışkanlığı önemlidir, hastalığının en önemli sebebi tuvalette kalış süresi ve bu süre de ıkınma şiddet ve süresidir. Yani tuvalette uzun kalmak ve fazla ıkınmak basurun oluşmasında, ilerlemesinde ve tedavi sonrası tekrarında en önemli sebeptir. Ailesel veya diğer sebepler olsa da basuru olan kişilerin neredeyse % 90 kadarında ileri düzey kabızlık sorunu veya tuvalette uzun kalma alışkanlığına rastlanır.

basura hangi bölüm bakar
Tuvaletteki davranışın bir sebebi kötü tuvalet alışkanlığıdır ama dışkı kıvamı daha önemli bir sebeptir. Kabız olan kişi dışkısını çıkarmak için daha uzun süre kalmak ve daha fazla ıkınmak zorunda kalır, benzer şekilde acı yemek te ıkınmaya sebep olabilir.
Bu veriler ışığında düşünüldüğünde kabız kalmayacak şekilde beslenilmeli dışkı kıvamı normalde tutulmaya çalışılmalıdır. Acı gıda yenildiğinde fazla ıkınmamalıdır ancak acıdan dolayı ıkınmaya engel olunamıyorsa acı tüketilmemelidir. Acı nasıl ağızda hemoroid benzeri sorun olmuyorsa makatta da hemoroide sebep olmaz ama acı kaynaklanan makat yanması sebebiyle gereksiz yere ıkınmak basura sebep olabilir. Yani temel sorun acı tüketimi değil ıkınmaktır.

basurda ne yemeli

Basurda beslenme önerileri

Tuvalette kalış süresini kısaltmak amacıyla kabızlığı engellemek için sebze, meyve alışılandan fazla tüketilmelidir, akşamları kabızlığı engelleyen kayısı, incir gibi ürünler tüketilmelidir. Mümkün olan her öğünde kepekli ekmek yenmelidir. Bunlar yeterli gelmiyorsa kepek direk tüketilmelidir. İneklere verilen kepekten akşam 1 bardak kepek çorba, süt, ayran, yoğurt gibi herhangi bir ürüne karıştırılarak yenmelidir. 1 bardak yetersiz kalırsa gerektiği kadar artırılmalıdır. Bu şekilde beslenme aralıksız 2 ay sürdürülürse bağırsaklar eğitilmiş olacağından daha sonraki dönemde kabızlık olmaz.

basurda ne yemeli ne yememeli

Basurda Tuvalet Kullanımı

Mümkün olduğunca günün aynı saatlerinde tercihen kahvaltı sonrası tuvalete gitme düzeni oluşturulmalıdır. Tuvalete daha girerken “1-2 dakikada çıkmış olacağım” diyerek kapı açılmalı ve buna uyulmalı yani 1-2 dakikada tuvaletten çıkmış olunmalıdır. Bunu rahat uygulayabilmek için dışkının ilk kısmı çıkarılmalı ve içerde daha fazla dışkı varmış gibi gelse dahi daha fazla çıkarmaya çalışmadan tuvalet terk edilmeli uzun süre beklenmemelidir.
Bağırsaklar bu şekilde eğitilebilirse basur oluşmaz var olan ilerlemez ve tedavi olunduysa tekrarlamaz. Unutmayın her tedavi yönteminde 5 10 civarı tekrarlama olur ve bu tekrarlayan vakaların neredeyse tamamı kötü tuvalet alışkanlıklarını düzeltmeyen kişilerdir. Dışkılamayı düzenlemek hemoroidin oluşumunu, ilerlemesini ve tedavi sonrası tekrarını engellemede en önemli faktördür.

https://www.basur-tedavisi.com/basura-hangi-bolum-bakar

https://www.ideaklinik.com/makat-endoskopisi.html

HAKKINDA admin

25 Yorumlar

  1. Merhaba hocam 15 gundur makattan kanamam oluyor 1 aylık dacçocuğum var emziriyorum ilaç alamiyorum ne yapmaliyim
    Dr.Muharrem Kaya
    iyi ve kötü huylu birçok hastalık makanamasına neden olabilir.bu nedenle gecikmeden muayene olup tanı koydurmalısınız

  2. Meraba hocam benim arada bir kanama oluyor. Sert zemine oturduğum için olabilir mi? Tuvalette bi sorun yok.
    Dr.Muharrem KAYA
    Sert zemine oturmak kanama yapmaz sebebi bulmanız iyi olur anoskop muayenesi yaptırın

  3. Merhaba hocam ben tuvalete cikarken makatımın belli bölümlerinde acıma ve az kanama oluyor bunun nedeni nedir ve ne yapmam lazım
    Dr.Muharrem KAYA
    genel cerrahiye muayene olmalısın.anoskopi muayenesi mutlaka yapımalı

  4. Hocam bende de makat bolgesinde 2 gun once kucuk sivilce tarzı bisy cıktı. Su anda ise elime gelecek derecede buyuklukte. Anusun tam uzerinde yeri.. Kasıntı var sadece idrar yapmada bir problemim yok.. Nedir sizce? Ne yapmalıyım?
    Dr.Muharrem KAYA
    kabızlık çekiyorsan anal hematom olabilir yada tromboze hemoroid.ama perianal apsede olabilir,apse ise geciktirmeden boşalttırmalısın,genel cerrahiye görünmelisin

  5. G.antepte yaşıyorum benimde makat bölgesinde batma ve kanama oluyor bunun için hangi doktura gitmeliyim
    Dr.Muharrem KAYA
    kanama olduğu için ertelemeden anoskopi muayenesi yaptırmalısınız.genel cerrahiye gitmelisiniz

  6. Merhaba benim sıkıntım aslında dışarı sarkan meme var onun dışında kanama olmuyor bazen şişiyor kaşıntı yapıyor oturmaya zorluk çekiyorum onun dışında tuvalete cikmada bi sorunum yok 14 senedir var doğumdan sonra oldu ondan sonra iki çocuğum daha oldu o zamandan bu zaman memeler çoğaldı ama dedigim gibi kanama olmadı ağrı da yok ben hemoroid sanıyordum ama araştırdım kanser falanda oluyormuş korkuyorum doktora gitmeye çekiniyorum acaba ne olabilir lütfen yardımcı olurmusunuz
    Uzm.Dr.Muharrem KAYA
    muayene olmanızı öneririm

  7. Slm hocam benimde kanama oluyor bazen az bazen çok ve İstanbul da hangi hastaneyi önerirsiniz ne yapmam lazım
    Dr.Muharrem KAYA
    makat hastalıklarına özel çalışan idea kliniği araştırın

  8. Merhaba. Benim 2 problemim var 🙁
    Kabızlık. Bir sürü ilaç kullanmama rağmen hala kabızım düzelmiyor. Doğal olarak da Hemoroid var. Çok ağrılı ve kanamalı oluyor 2 Gün ağrısı sürüyor. İç hemoroid olduğunu düşünüyorum. Ameliyattan hem korkuyorum hem utanıyorum. Başka bir yolu var mıdır? Yardımcı olursanız çok sevinirim
    Dr.Muharrem Kaya
    hemoroidiniz için ana sayfadaki sponsor klinik ile görüşebilirsiniz.ameliyatsız yöntemleri başarı ile uyguluyorlar.hemoroidde pek ağrı olmaz sizin aynı zamanda anal fissürünüzde olabilir.makat hastalıklarının tam düzelebilmesi ve nüks etmemesi için mutlaka beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenleyip hatta spor bile yapmanız gerekebilir

  9. Slm hocam bende 1 yıldır arasta kanama ve şişkinlik var dok gitmeyi cekiniyorum ne tavsiye edersiniz teşekkürker
    Dr.Muharrem KAYA
    çekinerek makat hastalıklarını tedavi edemezsiniz.geciktirmeden kanama nedeniyle anoskopi muayenesi yaptırmalısınız.kanamanın nedeni tespit edilmeli ve ona göre tedaviniz planlanmalı

  10. 10 gündür makatımdan kan geliyor.çok fazla kan geliyor. Ne yapmam lazım
    Dr.Muharrem KAYA
    En kısa sürede anoskop muayenesi yaptırın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir