Varis Tedavisinde En Doğru Tedavi Yöntemi Nedir?

Varis, daha önce varis neden olur yazımızda da belirttiğimiz üzere pek çok kişinin yaşam kalitesini etkileyen bir rahatsızlıktır. Üstelik tedavi edilmediği taktirde ilerleyerek çok daha zor bir süreç varis hastalarını bekliyor olabilir. Hal böyle olunca mutlaka tedavi olmak gerekmektedir. Tedavi için çoğu hasta en iyi varis tedavisi hangisi, en iyi varis tedavi yöntemi nedir gibi soruları sık sık yöneltmektedir.

Varis tedavisi kişiye özel yapılır. En iyi, uygun yada doğru tedavi yöntemi diye bir şey yoktur. Ancak avantajlı yöntemler vardır ve hekim tarafından varislerin tipi, yaygınlığı ve boyutu gibi durumlara göre bu tedavilerden biri veya birkaçı uygun görülerek uygulanabilir. Sizlere bu yazımızda gelişmiş tedavi merkezlerinde uygulanan modern tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz. Ameliyatsız varis tedavisi olarak da adlandırılan bu yöntemler tecrübeli eller tarafından uygulandığında mevcut varislerinizden kurtulabilir ve yaşam kalitenize tekrar kavuşabilirsiniz.

varis tedavisi

Varis Tedavisinde Gelişmiş ve Ameliyatsız Yöntemler

Bu ameliyatsız ve gelişmiş yöntemler başlıca cerrahi tedavi, varis çorabı, skleroterapi, lazer, radyofrekans ve endovenöz girişimler şeklindedir.

Skleroterapi (Köpük Tedavisi)

Cilt üzerinden özel bir ilacın genişleyen damarlara enjekte edilmesiyle uygulanan bu yöntem halk arasında iğneyle tedavi olarak da adlandırılır. Skleroterapi ve köpük aslında aynı yöntemlerdir ancak uygulama şekilleri farklıdır. İlaç saf bir şekilde enjekte edildiğinde skleroterapi denilmektedir. Ancak ilaç hava ile reaksiyona sokulduğunda köpük benzeri bir hal aldığından köpük tedavisi denilmektedir. Burada ilacın hava ile reaksiyona sokulmasında ki amaç aynı miktardaki ilaçla daha fazla damarı tedavi ettiğinden yani ekonomik olmasından dolayıdır. Tüm varislere uygulanabilen ve oldukça konforlu bir yöntemdir.

Mikroflebektomi (Mikro Cerrahi)

Gelişmiş yöntemlerden biri olan mikroflebektomi, mikro cerrahi olarak da adlandırılır. Yöntemde ki amaç cilt dışına çıkmış olan varis pakelerinin küçük boyutta iğne deliklerinden dışarı çıkarılmasına dayanır. Muayene koşullarında bile uygulanabilecek kadar pratik bir yöntemdir. Açılmış olan delikler için dikiş dahi gerekmez, bant yardımıyla kapatılır. Hasta tek seansta pakelerden kurtulur ve günlük hayatına ara vermeden devam edebilir.

Radyofrekans ve Lazer Yöntemleri

Radyofrekans ve lazer yöntemleri de gelişmiş ve modern bir uygulamadır. Cilt üzerinden ve cilt içerisinden olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilir. Bu damarların konumu, yaygınlığı ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Hangi yöntemin uygulanacağı muayene doğrultusunda doktor tarafından netleştirilir.

Cilt Üzerinden Radyo Frekans

1-2mm’e kadar olan kılcal varisler için tercih edilen ve başarısı oldukça yüksek olan bu yöntemde cilt üzerinden belli olan kılcallara RF cihazının özel ucu temas ettirilir ve damarlar bu sayede yok edilmiş olur.

Cilt İçinden Radyo Frekans (EVRF)

Öncesinde ven haritası çıkarılan hastanın genişlemiş toplardamarları tespit edilerek lokal anestezi uygulanır bir iğne yardımıyla bu damarın içine girilir. İğne içinden kılavuzluk edecek bir tel ve telin üzerinden de katater gönderilir. Hastalıklı damar çevresinde ki sağlıklı damar ve dokular zarar görmemesi adına özel bir sıvı enjekte edilir. Katater yardımıyla damar tahrip edilir. Daha sonrasında kılavuz tel ve katater çıkarılır. Hasta bandajlanarak varis çorabı giydirilir. Hasta istirahate gerek duymadan günlük hayatına devam edebilir.

Cilt Üzerinden Lazerle Varis Tedavisi

RF yönteminde olduğu gibi bu yöntemde de 1-2mm’lik kılcal varislere tedavi uygulanmaktadır. Uygulanması RF ile aynıdır. Başarısı oldukça yüksek bir yöntemdir. Lazerle tedavide RF’de olduğu gibi cilt üzerinden ve cilt içinden (EVLA) olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanabilir.

Cilt İçinden Lazer (EVLA)

Uygulanması yine EVRF ile aynı olan EVLA ile hastalıklı damarlar oldukça başarılı bir şekilde yok edilir. Hasta tedavi sonrasında bandajlanarak varis çorabı giydirilir ve herhangi bir istirahate gereksinim duymadan günlük hayatına aralıksız devam eder.

Yapıştırma (ZAMK) Yöntemi

Her uygulanan yöntemde olduğu üzere bu yöntemde de öncelikle varislere doppler çekilir ve ven haritası çıkarılır. Sonrasında EVLA ve EVRF yöntemlerinde ki gibi lokal anestezi uygulanır ve kesi yapılmadan damara iğne yardımıyla giriş yapılır. İğne içerisinden tel ve yapıştırıcı maddenin enjekte edileceği katater gönderilir. Hastalıklı bölgeye ulaşıldığında doku yapıştırıcısı enjekte edilir ve damar bu sayede kapatılır. Tüm salınan iğne, tel ve katater geri çıkarılarak işlem sona erer.

Varis tedavisi olmayı düşünen hastaların üstte sıraladığımız son derece gelişmiş ve modern yöntemleri araştırarak bu teknolojilerin tümünün bulunduğu klinikleri tercih etmeleri tavsiye edilmektedir. Geçmişte klasik yöntemlerle yapılmakta olan tedavi dezavantajlarından dolayı artık gelişmiş kliniklerde tamamen terkedilmiştir.

Varis Çorabıyla Tedavi

Birçok hasta varis çorabının tedavi başarısı olduğunu düşünerek çorap tercih etmektedir. Varis çorapları sıkı ve baskılayıcı olduğu için bacakların toparlanarak şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Ancak iyileşmesini sağlayamaz. Çorap kullanımı varislerin şekline göre doktorun vereceği tarzda olmalı, rastgele olmamalıdır.

Ameliyatsız Varis Tedavisinin Avantajları

  • Kesi ve dikiş uygulanmadan gerçekleştirilir. Buna istinaden ameliyat izi de olmamaktadır.
  • Narkoz kullanılmamaktadır, lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir.
  • Klinik ortamında uygulanacak kadar pratik tedavilerdir. Ayrıca klinik ortamında yapılabildiğinden ekonomik olmaktadır.
  • Tedavi sonrasında hastanede yada evde istirahate gerek yoktur. Günlük hayata ara vermeden devam edilebilir.
  • Kılcal, orta ve kalın olmak üzere tüm varisler bu yöntemlerden en uygun olanıyla tedavi edilebilmektedir.

HAKKINDA Kadir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir