Saçkıran Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran genellikle strese bağlı olarak ortaya çıkan bir saç sorunudur. Saçkıran sorunu diğer saç dökülmelerinden farklı ve daha rahatsız edicidir. Saçkıran hastalığında saçlı deride bölgesel saç dökülmeleri görülür. Bölgesel dökülme olan alanlarda bozuk para şeklinde yuvarlak bir bölgede bulunan tüm saç kökleri dökülür. Dökülme olan alanda parlak kafa derisi görünür. Bu durumda kişilerde estetik açıdan ciddi rahatsızlığa neden olur.

Bu yazımızda saçkıran neden olur, nasıl geçer, en iyi saçkıran ilacı hangisidir gibi soruların cevapları detaylı olarak ele alınacaktır.

Tıbbi olarak Alopecia areata olarak anılan saç sorunu halk arasında saçkıran olarak bilinmektedir. Otoimmün bir hastalıktır. (Otoimmün vücudun kendi hücrelerini yabancı olarak algılaması ve savaş açmasıdır. Örneğin saçkıran sorununda kıl kökleri yabancı madde olarak algılanır ve dökülür.) Bu nedenle ön görülemez. Sorun yalnızca saçlarda değil kıl kökü olan sakallarda da görülebilir.

ben tedavisi

Genellikle strese bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde ortaya çıkar stres dışında tiroid, sedef hastalığı, egzama ve vitiligo gibi hastalıklarla da ilişkilendirilmektedir. Ek olarak ailesinde saçkıran sorunun yaşanmış bireylerde genetik yatkınlık olduğu ve sorunun görülme riskinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Saçkıran Türleri Nelerdir?

5 farklı saçkıran çeşidi bulunur. Bunlar; Alopesi areata, Alopesi totalis, Alopesi universalis, Diffüz alopesi areata ve Alopesi ofiazis dir.

Alopesi areata: Saç ve sakallarda madeni para büyüklüğünde yuvarlak dökülmelerin görüldüğü tiptir. Dökülme olan alanlar tüysüz ve parlaktır.

Alopesi totalis: Kafa derisinin tamamında ortaya çıkan dökülmeleri kapsamaktadır.

Alopesi universalis: Sadece saçlı deride değil kaş, kirpik ve hatta vücut kıllarınında döküldüğü saçkıran türüdür. (1)

Diffüz alopesi areata: Saçın belli bir bölgesinde görülen dökülmeler yerine saçın genelinde ortaya çıkan saçların ani ve beklenmedik şekilde incelmesidir.

Alopesi ofiazis: Saçlı deride görülür. Yuvarlak şekilli değil, kafanın alt kısmında ortaya çıkan şerit şeklinde dökülmelerdir.

Saçkıran Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saçkıran strese bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bağışıklığın düzelmesi ve stres durumunun ortadan kalkması gibi sebeplere bağlı olarak saçkıran sorunlarının yaklaşık olarak %40’ı kendiliğinden iyileşmektedir.

%40’ın dışında kalan ve kendiliğinden iyileşmeyen saçkıran sorunlarında ise doğru yöntemle büyük oranda başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Bitkisel Saçkıran Tedavisi

Bitkisel saçkıran tedavisinde sarımsak kullanılmaktadır. Başarı oranı %50 civarındadır. Bu nedenle saçkıran tedavisinde ilk olarak sarımsak uygulaması denenmesi önerilebilir. Ancak tedaviden sonuç alınıp alınmadığı iyi takip edilmelidir. 1 aylık uygulamadan olumlu sonuçlar alınmaması halinde tedaviye geç kalınmaması için bilimsel yöntemlere başvurulmalıdır.

HairForte Spreyle Saçkıran Tedavisi

Hairforte sprey saç dökülmesi tedavisi için kullanılan bir üründür. Erkeklerde genetik dökülme ve kadınlarda görülen dökülmeler için 2 ayrı formu bulunmaktadır. Saçkırana bağlı saç dökülmesi sorunlarında da kullanılmaktadır. Başarı oranı yaklaşık olarak %50 civarındadır. Günde iki kere kuru saç derisine 5-6 fıs sıkılması yeterlidir.

Saçkıran Kremleri

Saçkıran kremleri kortizon içeren kremlerdir. Saçkıran tedavisinde krem tedavisinin başarı oranı yok denecek kadar azdır.

Kortizonlu İğne İle Saçkıran Tedavisi

Kortizonlu iğne ile tedavide başarı oranı %85 civarındadır. 15 gün ara ile 3 seans uygulanması önerilir. 3 seans sonunda başarılı sonuçlar alınmaz ise tedavinin başarısız olduğu düşünülür.

Kortizon tedavisi başarı oranı yüksek olmasına karşın ağrılı ve yan etkili bir tedavidir. Tedavi sonrasında kortizonun yan etkileri görülmektedir.

SADBE ile Saçkıran Tedavisi

Sadbe kelimesi Squarik Asit Di Butyl Ester baş harflerinden oluşturulmuştur. Saçkıran tedavisi arasında başarı oranı en yüksek üründür. %95 üzerinde başarılı sonuçlar alınmaktadır. Hastalığın asıl nedeni olan bağışıklık üzerinde doğrudan etkilidir. Bu sayede başarı oranı diğer tedavilere göre daha yüksek ve yan etkisizdir.

Çocuklarda saçkıran tedavisinde bile güvenle kullanılabilmektedir. Eczacılar tarafından karışım olarak hazırlanabildiği gibi saç ürünü üreten firmalarında da eczanelerde kutulu olarak satılan fabrikasyon saç kıran ilaçları bulunmaktadır.

DPCP ile Saç Kıran Tedavisi

Di phenyl cyclo propenone kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Mantık SADBE ile saçkıran tedavisinde olduğu gibi bağışıklık üzerinde etki ederek sorunun çözülmesidir. Başarı oranı %95 civarındadır. Ancak Sadbe ye göre fiyatı daha yüksektir. Fabrikasyon olarak üretilmez. Eczacılar tarafından kişiye özel olarak hazırlanır. Bu nedenle pahalıdır. Ayrıca yan etkileri olmasından dolayı 13 yaş altında kullanılması önerilmez.

Xeljanz Saçkıran Tedavisi

Saçın genelinde görülen saçkıran tedavisinde uygundur. Başarı oranı %70 civarındadır. Ancak küçük bölgelerde görülen türlerde kullanılması yan etkisinden dolayı uygun değildir. Bu tür bir ürünün mutlaka doktor kontrollünde kullanılması önerilmektedir.

Dar bölgelerde oluşan sorunlarda Sadbe kullanımı ile başarılı ve yan etkisiz şekilde sonuç alınabilmektedir.

Kaynaklar

1- Erduran, F., Adışen, E., & Aksakal, A. B. (2017). Excellent response to tofacitinib treatment in a patient with alopecia universalis. Acta Dermatovenerol Alp Pannonica Adriat26(2), 47-49.

2- Maluki, A. H., & DDV, F. (2009). Treatment of alopecia areata with topical garlic extract. Kufa Medical Journal12(1).

3- Micali, G., Nasca, M. R., Tedeschi, A., Dall’oglio, F., & Pulvirenti, N. (2000). Use of squaric acid dibutylester (SADBE) for cutaneous warts in children. Pediatric dermatology17(4), 315-318.

4- Op. Dr. Atilla KAYA (2022). Saçkıran tedavisi nasıl yapılır https://www.ideatip.net/sackiran-nedir-nasil-tedavi-edilir

HAKKINDA Op. Dr. Atilla Kaya

Genel cerrahi uzmanı olarak İstanbul Bakırköy'de hasta kabulüne devam ediyorum. Proktoloji (makat hastalıkları) teşhis ve tedavisi yanı sıra medikal estetik uzmanı olmam nedeniyle (Ben aldırma, Nasır, Lipom) ve kaş, sakal ekimi gibi tecrübelerim bulunmaktadır. Bana ulaşmak için 0542 621 08 88 numaralı hattı arayabilir ya da WhatsApp uygulaması üzerinden yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir