Pilonidal sinüs Türkçe adıyla kıl dönmesi 18-24 yaşlarında gençlerde daha sık görülen ancak her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Özellikle gençlerin beden görsellerine önem vermesi onları iz konusunda da tedirgin etmektedir.
Kişinin kendisinin rahat göremediği alanda olsa da popsunda nasıl bir iz kalacağını önemsemektedirler. Kadınların bu konudaki hassasiyet daha fazladır. Tüm bu sebeplerden dolayı doktorlar her zaman daha iyiyi araştırmışlardır.
Tabiî ki buradaki “iyi” kavramı sadece olabilecek iz değil ameliyat sonrası hasta lüksü, tekrar ihtimali, yara bakımı süresi, işe dönüş zamanı gibi bir çok faktör göz önüne alınmaktadır. Bu sayfamızda daha çok operasyondan sonraki görsellikle ilgili bilgiler paylaşılmıştır.
Uzun yıllardır uygulanan klasik yöntemler hastaların beklentisini karşılamakta yetersiz kaldığı için son 5-8 yılda yeni ameliyatlar tarif edilmiştir. Yeni ameliyatlar klasik ameliyatların yerini almış ve uygulama sıklığı giderek artmaktadır. 8-10 çeşit klasik yöntem ve 4 çeşit çağdaş yöntem halihazırda uygulanmaktadır.
Kıl Dönmesi Ameliyat İzi
Uygulayıcının el becerisi ve dokuya saygısı önemlidir ama uygulanan yöntem daha önemli bir belirteçtir. Eski yöntemlerde iz abartılı olmakta cerrahın yaptığı kesiye göre 8-15 cm iz kalmaktadır.
Flap yöntemleri denen yandan doku kaydırma operasyonlarında bu daha abartılı olmakta ve Z harfi veya N harfi şeklinde izler kalmaktadır Bu Z harfinin bir bacağı 8-10 cm olmaktadır.
Toplamda 25-30 cm lik kesiğe 20-30 dikiş atılmakta ve ciddi görsel kirlilik yapmaktadır. Bir diğer sorun da flap yönteminde yandan doku kaydırılması nedeniyle kalçanın yuvarlaklığı bozulur ve yamuk bir görünüm oluşur. Yeni tekniklerde bu tür sorunların hiçbiri yaşanmamaktadır.
Yeni Kıl Dönmesi Ameliyatlarından Sonra İz Kalırmı
Oluşacak izin miktarı doğal olarak yapılan deri kesisi ile paraleldir. Yeni tekniklerde kesilen deri miktarı 2-3 cm olduğu için oluşacak izin boyu da bu kadar olmaktadır ve bu kadar küçük bir farklılık algılanmaktadır. Bölgenin kalçalar tarafından kapatılması sayesinde özellikle ayırtıp bakılmadıkça görünmesi mümkün değildir. Hatta yara düzeldikten sonra alışık bir şekilde eski yöntemleri uygulayan bir cerraha muayeneye gidilse cerrah ameliyat yapıldığını bile anlayamaz.
Tabi izin dışında diğer parametreler açısından da değerlendirilmelidir. Çağdaş tekniklerin bir çok avantajı vardır.
Bu avantajlar;
Yara küçük olduğu için tekrarı azdır
Gerginlik ve ağrı olmaz
Aynı saatlerde işe veya sosyal hayata dönülebilir
Kanama riski yok diyecek kadar azdır
İltihap riski düşüktür olsa da yara küçük olduğundan kısa sürede iyileşir
Narkoz gerekmez
Pansuman önerilmez
Doktor Önerisi;
Siz siz olun bütün tedavi yöntemlerinde olduğu gibi hastalığınızın tedavisinde kullanılan güncel ilaçları, güncel teknolojileri ve yeni ameliyat tekniklerini iyi araştırmadan kime yada hangi hastaneye tedavi olacağınıza karar vermeyin. 1 saatlik bir araştırma yapmadığınız için ömür boyu sıkıntı yaşamak zorunda kalmazsınız.
Özellikle kadın hastalarda kalçada kocaman bir Z harfi şeklinde ameliyat izi son derece rahatsız edicidir. Kıllı erkeklerde kıllar kısmen kamufle etse de onları da rahatsız edebilmektedir.
Kıl Dönmesi Ameliyat İzi Nasıl Geçer
Asla geçmez, çok abartılı iziniz varsa alınıp yeniden estetik olarak dikilmesi halinde kısmen azalabilir ama bu izi tamamen yok edecek bir teknoloji yoktur. Bu sebeple görselliği önemsiyorsanız yöntemi iyi araştırıp öyle karar verin.
iyi günler ben mikrosinüsektomi denen tedaviyle ameliyat olmak istiyorum ama vücuduma cok önem veriyorum ufakta olsa iz kalıyor mu yoksa hiç belli olmuyor mu ameliyat izi bilgi alabilir miyim ?
Dr.Muharrem Kaya
eğer yaralarınız scar dokusuyla iyileşmiyorsa hemen hemen hiç iz kalamz