Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı

Saç ekimi gerek köklerin alındığı yerde gerekse ekimin yapıldığı yerde binlerce delik şeklinde küçük yaralanma şeklinde yapılan bir ameliyattır. Bütün yaralanmalarda olduğu gibi deliklerin açıldığı yerde çok sayıda doku reaksiyonu olur. İlk yıkamalarda saç ekimine özel geliştirilmiş yıkama setleri (Post Op Ekim Sonrası Temizlik Seti) kaşınmanın daha az olmasını sağlar. Genel olarak iyileşme reaksiyonu denen bu doku reaksiyonu ilk 2-3 hafta yoğun sonra giderek azalan değişiklikler olur.

Bu doku değişiklikleri

  • Damarların genişlemesi
  • İyileşme faktörlerinin artması
  • Mikroplara karşı savunma hücrelerinin çoğalması
  • Şişlik gibi değişimlerdir.
  • Kanlanmanın artması

Bunlar devam ederken ekim yerinde daha fazla olmak üzere alım ve ekim yerinde çeşitli düzeyde kaşıntı olur, bazen kişiyi bezdirecek düzeylere çıkabilir.
Kaşıntının şiddeti ekim tekniği ile yakından ilgilidir, ensede motor kullanarak kök alınması elle kök alımına kıyasla çok daha fazla kaşıntı yapar çünkü motorla alım dokuya daha fazla travma yapar. Ekim işleminin yapılma şeklide ekim yerindeki kaşınmanın düzeyini etkiler; kanal açılarak yapılan ekimde kanallar kesici aletle 1.2-1.5 mm lik kesikler şeklinde yapılır,kanallar kesilerek değil de iğne ile açılırsa delikler cildi kesmeden 0.7 mm şeklide açılır doğal olarak yaralanma şiddeti ve kaşıntı çok daha az olur.

Saç ekimi sonrası oluşan kaşıntı nasıl geçer

saç ekimi sonrası yıkamada kullanılan temizlik ürünleri kaşınmayı belirleyici olabilmektedir. Binlerce iğne batırılarak yaralanmış ve buna bağlı olarak hassaslaşmış kafa derisinde sıradan bir deri nemlendiricisi veya sıradan bir şampuan kullanmak kaşınma sorununu başlatabilir veya artırabilir.
Bu sebeple yaralı deriyi rahatlatan, iyileşmeyi hızlandıran, şişliği azaltan ürünler tercih edilmeldir.
Saç ekimi sonrası temizlik için geliştirilmiş temizlik seti Postop Saç Ekimi Sonrası Yıkama Seti ila yıkamak kaşınma sorununun daha az yaşanmasını sağlar. İçeriğindeki aloe vera şişliği azaltır, iyileşmeyi hızlandırı, diğer taraftan klorhexidin mikropları % 99 oranında öldürür.
Kaşıntı zamanla azalarak biter ama kaşıntı döneminde kaşıntıyı azaltmak gerekebilir. Bunun için bölgesel krem veya merhem şeklinde ilaç kullanmak zor ve risklidir. Bu riski yaşamamak için iki şekilde yaklaşılabilir

-Ağızdan kaşıntı ilacı (antihistaminik) alınabilir
-Kaşınabilir (parmak ucuyla küçük fıskeler vurma şeklinde)

Kaşımak köklere zarar verebileceğinden özellikle ilk 10 gün alışıldık şekilde kaşıma yapılmamalı parmakların uç kısımlarıyla hafif “fiske vurmak” şeklinde dokunulmalıdır. Vurma işlemi masaya parmakla vurmak gibi parmağın en yumuşak yeriyle ve kaşıntıyı giderecek en hafif şiddette olmalıdır.

Donör Alanda Kaşınma

Yaklaşık aynı sebeple yani açılan binlerce deliğin iyileşmesine bağlı olarak gelişebildiği gibi, ödem yani şişlik ve iltihaplanma da kaşınmanın başlamasına ve artmasına neden olabilir. Yaklaşım ekilen alanada olduğu gibidir. Donör alan temizliği için de Postop Set kullanılmalıdır.

Saç ekimi sonrası iltihap

Saç ekim yapanın da yaptıranın da en büyük endişesi ekim bölgesinin mikrop kapması ihtimalidir. Bu endişe sebebiyle bir çok klinik bu riski azaltmak için hastaya antibiyotik verir. Antibiotiklerin etkisi olsa da aslında burada önemli olan ekim işlemi sırasında temizliğe dikkat edilmesi ve ilk banyolarda kullanılan ürünlerdir.

İltihaplanma Olursa Ekilen Kökler Ölür mü ?

Evet iltihabın kökleri ölme ihtimali vardır.
Saç ekimi yapılırken gerek alım alanında gerekse ekim alanında binlerce noktadan cilt yaralanır yani binlerce noktada mikrop girebilecek delik oluşur. Kafa derisinin çok iyi kanlanması sebebiyle buralardan mikrop girip iltihap yapma ve bu iltihabın yayılma ihtimali çok sık bir durum değildir ama olduğunda da felaketle sonuçlanabilir ve gerek ekibi gerekse hastayı çok üzer.

saç ekimi iltihap

Saç Ekim Sonrası İltihap Nasıl Önlenir

* İşlem yapılırken mutlaka steriliteye çok özen gösterilmeli ve mümkün olduğunca “kullan at” malzeme kullanılmalıdır.
* Operasyon sonrası antibiyotik başlanır.
* Bunlardan daha önemlisi mikropların bulaşma ve çoğalma ihtimalinin daha yüksek olduğu ilk yıkamalardır. Yara kabuğu ve pıhtıları yumuşatmak için kullanılan ürün kesinlikle mikrop öldürücü içeriğe sahip olmalıdır, deri nemlendirmek için kullanılan sıradan nemlendiriciler değil bu amaç için üretilen ilaçlar tercih edilmelidir. Bu amaçla üretilen ilaçlarda mikrop öldürücü olduğundan iltihaplanma riski çok azalır.
* Yumuşatma için sürülen ilaç sürülürken kökler oynatılmamalıdır
* Şampuan köpürtülürken kökler yerinden ayrılabileceği için tercihen hazır köpük kullanılmalıdır
* Kurulama silerek değil hafif bastırarak yapılmalıdır.
* Klasikleşmiş olan nemlendirici bepanthol yerine bu iş için üretilen ilaçlar kullanılmalıdır.
* Nemlendiriciler uygulandıktan sonra onu temizlerken köklere zarar verilebilir, yeterince temizlenmezse açık yara olduğu için iltihaplanmaya sebep olabilir

saç ekimi sonrası korunma
Saç ekimi sonrası kullanılacak solüsyon ve şampuanda şunlar olmalıdır ;
– Bölgedeki Mikropları tama yakın öldürmelidir
– Kaşıntı yapmamalıdır
– Islatmak amacıyla uygulanan ilaç uygulandığı alandan basitçe su ile akıtılabilmelidir
– Şampuan iyi köpürmeli veya tercihen direk köpük şeklinde uygulanabilmelidir
– Mikrop öldürücü madde içermelidir
– Cildi tahriş etmemelidir
– Ağır kimyasal içermemelidir.
– Yeterince nemlendirici özellikte olmalıdır.

Saç Ekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Konumuz yıkama ve iltihap olduğu için bu konuda önerilerim olacak. Sıradan bir şampuan (pahalı bile olsa) ve sıradan bir cilt nemlendiricisi kullanmayın, bu işe özel olarak geliştirilmiş ve üretilmiş tek ilaç olan Postop Set kullanılmalıdır. Postop set jel ve hazır köpük şeklinde bebe şampuanı içeriğine sahip şampuan içermektedir. Gerek jel gerekse hazır köpük hiçbir zararlı madde içermez, uygulandığı alandaki mikropalrın % 99.99 unu öldürür.

Postop Seti ayrıntılı incelenmeden yıkama ürününe karar vermeyin.

Başkasından saç nakli yapılabilirmi

Başkasından ekim akla çok yatkın ve bir çok kel için ciddi çözüm olabilecek bir uygulama gibi algılanıyor ama gerçek böylemi? Böbrek transplantasyonu uzun yıllardır yapılıyor, akciğer, karaciğer, kalp nakli derken son yıllarda kol bacak nakli ve özellikle yüz nakli hızla yaygınlaşmıştır. Akla şu soru geliyor “neden her organ başkasından naklediliyor da saç nakli yapılmıyor ? “.

Başkasından Saç Ekimi Yapılır mı ?

Tabiki tüm organlar gibi saç ta başkasından kök alımıyla saç ekimi şeklinde yapılabilir ama burada çok ciddi bir sorun vardır.Bu güne kadar nakledilen organlar daha çok hayati organlardır,yani kazanım çok fazladır bu kazanımı fazla olması sebebiyle nakil sonrası kullanılan ve çok yan etkisi olan ilaçları kullanmaya değmektedir.

Organ naklinden sonra kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri yanı sıra aylık 5 000-20 0000 TL arasında bedelleri vardır ve sigorta kurumları bu bedelleri % 100 oranında karşılamaktadır.

Ekim sonrası bu yan etkilere ve bu bedeller katlanmak mantıklı  ve pratik değildir çünkü saç eksikliği hayati bir sorun değildir bu sebeple başkasından saç nakli teknik olarak yapılsa bile pratikte yapılması mümkün değildir.

Başkasından saç nakli sadece bir durumda yapılabilir o da tek yumurta ikizleridir. Tek yumurta ikizlerinde doku uyumu % 100 olduğu için nakil yapılabilir.

Kadavradan bir çok organ nakledilse de yabancı birinden saç ekimi sanırım hiçbir doktorun yapmak istemeyeceği bir tedavi yöntemi olur çünkü ciddi yan etkileri olan ilaçları bu kadar önemsiz bir sorunun çözümünde kullanmak istemezler.

Zamanla organ nakillerinden sonra kullanılması gereken ilaçların ucuzlaması ve yan etkilerinin daha kabul edilebilir düzeylere indirilmesi halinde kadavradan yani ölüden nakil yapılabilir. Yapılabilecek bu nakil ekim şeklinde değil de tüm kafa derisinin tek parça halinde nakledilmesi şeklinde olacaktır.

Şimdilik başkasından ekim zor görünüyor ama kendinizden kendinize yapılacak ekim için de şu noktaları iyi araştırmalısınız

HAKKINDA admin

274 Yorumlar

  1. Hocam saç ekiminden 7 ay geçti fön çekip saç spreyi kullanmaya başladım.ekimim şakak bölgelerine yapıldı sonuç 1 yılda tamamlanıyomuş bir zararı olurmu
    Dr.Muharrem Kaya
    ısıl işlemlerden ve kimyasallardan uzak durmak lazım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir