Renkli olmasının en büyük özelliği ten rengi benlere oranla güneşin zararlı ışınlarını daha yüksek düzeyde tutar ve bu ışınlardan zarar görme yani kanserleşme riski ten renginde olanlara göre daha yüksektir. Her ne kadar risk yüksek olsa da bu risk önemsenmeyecek düzeydedir çünkü melanom (malign) dışındakilerin tedavisi normal ben gibi yapılabilir ve tedavide başarı % 100 dür. Malign melanom denilen kötü huylu kanser çok seyrek görülmektedir. https://www.ideaklinik.com/tedavi-ucretleri-bilgisi.html
Ben tedavi video ve fotoğrafları için instagram.com/bentedavisi
En iyi tedavi yöntemleri için
Benler bir çok yönleriyle sınıflandırılmaktadır, halk arasındaki sınıflandırmanın bir türü de rengine göre veya kabarıklığına göre sınıflandırma şeklindedir. Ten rengi, kırmızı, kahverengi, et beni veya siyah olarak tarif edilmektedir. Rengi dışında ciltten kabarıklığına göre de sınıflandırılır. Kırmızı olanlar damar beni, chery, spider anjioma gibi isimlerle anılır. Siyaha yakın olanlara pigmente nevüs denmektedir. https://www.benaldirma.net
Siyah Ben
Siyah benler en sık rastlanan ben gurubundandır. Ciltten kabarık olduğu gibi ciltle aynı düzlemde de olabilir. Kabarık veya düz olması tedavide seçilecek teknolojiyi de belirler.
Ciltten kabarık olan siyah benlerin tedavisi elaktorkoter veya radyo frekansla buharlaştırma şeklinde bir seansta yapılabilir. Kabarık olmayanlar ise bu yöntemlerle olduğu gibi lazerle de tedavi edilir. Lazer tedavisi 2- 8 seans sürebilir. Gerek buharlaştırma gerekse lazerle tedavi sonrası zorlukla fark edilir düzeyde iz kalabilir veya hiç kalmaz ve bu teknolojiler sonrası kalabilecek iz miktarı yaklaşık aynıdır.
Koyu renkli benlerin kanser olup olmadığı gözle, göze takılan loop denilen büyüteçle yada dermatoskopla bakılarak büyük oranda anlaşılabilir, şüpheli durumda gerek duyuluyorsa patolojik olarak inceleme amacıyla parça alınabilir. Parça alınması gerekiyorsa bu tedavi seçimini belirlemez. ”inceleme için ameliyatla almak gerekir” yaklaşımı bilimsellikten tamamen uzak ve anlamsız bir görüştür. Buharlaştırma veya lazerle tedavi edilecek benden punch denilen biopsi alma aletiyle inceleyecek kadar parça alınır ve hemen arkasından tedavi yapılabilir. Nasıl karaciğeri incelemek için karaciğeri almak gerekmiyor, küçük bir parça almak yetiyorsa bu uygulama ben için de geçerlidir.
Özellikle burun civarındaki koyu renkli benlerin derin olma ihtimali daha yüksektir. Eğer derinse çukur kalma ihtimali vardır. 4 mm derinliğinde ise tedavinin sonunda 2 mm çukurluk kalabilir, yine 2 mm derinliği varsa 1 mm derinliğinde çukurluk kalabilir. Uygun teknolojiler seçilirse bu çukurluk daha belirsiz olur. Eğer derinliği olan bir bense bu durum hastayla paylaşılmalı ve sonuç hakkında doğru bilgilendirme yapılmalıdır. Ancak şu da bilinmelidir ki çukurluk olsa da benin kendisinin görüntüsüyle kıyaslanamayacak kadar güzel bir görünüm elde edilir.
Ben Tedavisi Sonrası Çukurluk
Aslında çok seyrek görülen bir durumdur ama hastayı rahatsız eder. Sebebi benin derin olmasıdır. Her ne kadar benle kıyaslanamayacak kadar güzel görünse de bazı kliniklerin “hiç iz kalmaz” şeklindeki doğru olmayan vaatleri sebebiyle kişilerin beklentisi yükselmektedir.
Siyah Ben Tehlikeli mi ?
Evet bütün benler gibi düşük te olsa tehlikesi vardır. Renginin koyu olması sebebiyle güneşin zararlı ışınlarını daha fazla soğurması diğer benlere kıyasla daha riskli olmasına neden olur. Ancak bu tehlike düşüncesi hayatınızı karartmasın yani risk önemsenecek düzeylerde değildir. Diğer taraftan alındığı anda bu risk te ortadan kaldırılmış olur. Muayenede şüphe varsa veya şüphe olmasa da hastanın kendisi tedirginse biyopsi alınır ve incelenir. Biyopsi almak dermal punch larla basitçe yapılabilmektedir. Yöntem seçimi benin kabarık olup olmamasına, hastanın beklentilerine göre muayene sonucunda yapılır. Yine hasta isterse muayeneden hemen sonra 1-2 dakika içinde alınabilir.
Siyah Ben Tedavisi
Bunların tedavisi diğerlerine kıyasla daha gereklidir çünkü koyu renk ben güneşin zararlı ışınlarını daha fazla emdiği için daha yüksek risk gurubuna girer. Diğer taraftan malign melanomların çoğu koyu kahverengi görünümündedir. Mailin melanomların az bir kısmı renkli değildir bunarla da amelanostik maling melanoma denir ve teşhisi çok zordur.
Güneşin zararlı ışınlarını daha yüksek düzeyde tutması ve bu ışınlardan zarar göresi yani kanserleşme riski renksiz olanlara göre daha yüksektir. Tabi buradaki risk çok yüksek değildir öyleki çok koyu renklilerin kanserleşme riski o insanın yıldırım düşmesi sonucu ölme riskinden daha fazla değildir.
Siyah Ben Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Doğru tedavilerle başarısı % 100e yakındır. Ve yine doğru teknoloji kullanımıyla fark edilmeyecek bir iz kalabilir hatta çoğunda hiç iz kalmayabilir de. İyi de en iyi tedavi yöntemi nedir? Tabiî ki benin yapısına göre en iyisi değişir. Kabarık siyah olanların tedavisi koşulsuz en iyisi radyo frekansla yapılır, kabarık olmayanlarda yine radyo frekans kullanılabileceği gibi ışın da kullanılır. Elektrokoter yöntemi radyo frekansın üstünlükleri sebebiyle giderek daha az kullanılmaktadır. R.F ile buharlaştırma şeklinde bir seansta yapılır. Tek seansta tamamen düzelme ihtimali % 95 civarıdır, laser için aynı şey söylenemez çünkü çok seans gerektirebilir ve uzun aylar sürebilir.Kabarık olmayanlar ise lazerle tedavi edilir.Lazerle tedavi 2- 8 seans sürebilir.Gerek buharlaştırma gerekse lazerle tedaviden sonra fark edilir düzeyde iz kalmaz. En sık koyu renklilere rastlanılır.
Siyah benlerin kanser olup olmadığı gözle yada dermatoskopla bakılarak büyük oranda anlaşılabilir, şüpheli durumda gerek duyuluyorsa patolojik olarak inceleme amacıyla parça alınabilir. Parça alınması gerekiyorsa bu tedavini seçimi belirlemez.”nceleme için ameliyatla almak gerekir şeklinde yaklaşım bilimsellikten tamamen uzak ve anlamsız bir görüştür.Buharlaştırma veya lazerle tedavi edilecek benden punch denilen biopsi alma aletiyle inceleyecek kadar parça alınır ve hemen arkasından tedavisi yapılabilir. Ameliyat son derece gereksizdir.
Siyah et benleri daha düşük risk gurubu olasa da alınması daha akıllıca bir yaklaşım olur.
Özetle ;
Benin rengi ne olursa olsun uygun yöntemlerle alındığında belirgin iz kalmaz ve tüm riskler ortadan kaldırılmış olur. Doktorun şüphe duyması durumunda biopsi yani parça alıp inceletmesi daha mantıklı olabilir. Doktor şüphe duymasa bile siz hasta olarak parça laınıp incelemesini isteyebilirsiniz, pirpirik bir insananız bunu yapmanız akıllıca olur.
erhaba hocam. Uzun yıllardır sırtımda tam iki kürek kemiğinin arasında bir et benim vardı. Ufacık ve ten rengindeydi, acımaz etmez beni de rahatsız etmezdi ama birdenbire bu ben büyüdü (2-3 mm çapında) ve koyu kahverengine döndü. Sadece 3 günde oldu bu ve dokunduğumda acıyor. Kendiliğinden düşecek gibi ama emin değilim endişelnlemeye başladım. Ne yapmalıyım hocam?
Dr.Muharrem Kaya
tedavi ettirmeni öneririm
Tekrar merhaba hocam. Geçen hafta size bu soruyu yöneltmiştim ve siz de böyle bir cevap vermiştiniz. Ancak ben soruyu sorduktan bir gün sonra o kabarmış ben tekrar küçüldü ve kendiliğinden koptu. Galiba içinde kan varmış ve balon gibi az şişmiş ve kan boşalınca orası küçuldü öyle koptu. Ben böyle gözlemledim ama siz daha iyi bilirsiniz hocam. Şu an o yerde bir şey yok ve hâlâ tedavi olmamı önerir misiniz hoçam? Teşekkür ederim
Dr.Muharrem Kaya
kökü derinde değilse tekrar büyümeyebilir.şimdilik birşey yapmanıza gerek yok
Merhaba hocam. Uzun yıllardır sırtımda tam iki kürek kemiğinin arasında bir et benim vardı. Ufacık ve ten rengindeydi, acımaz etmez beni de rahatsız etmezdi ama birdenbire bu ben büyüdü (2-3 mm çapında) ve koyu kahverengine döndü. Sadece 3 günde oldu bu ve dokunduğumda acıyor. Kendiliğinden düşecek gibi ama emin değilim endişelnlemeye başladım. Ne yapmalıyım hocam?
Dr.Muharrem Kaya
tedavi ettirmeni öneririm
Merhaba hocam benim koltuk altına yakın siyah kabarik mercimek buyuklugunde ben im vardı sabah kalktığımda yarısı kopmuş ve kanamisti ve hala hareket ettikçe kanama yapiyo ve açıyor bir sorun olurmu acaba dr gitmeme gerek varmi simdiden tesekkur ederim.
Dr.Muharrem Kaya
benler kaldığı sürece risk oluşturur,tedavi ettirmenizde fayda var
iyi akşamlar sol kaşımın biraz üstünde siyah mercimek büyüklüğünde bir ben var benin büyüdüğünü farkettim ve hafif dokunsamda acı hissediyorum bu kanser belirtisi midir?
Dr.Muharrem Kaya
sürekli dokunduğunuz için hassasiyet kazanmış olabilir.ama kaş bölgesindeki benleri büyümeden tedavi ettirmekte fayda var.ne kadar küçükken tedavi olursa o kadar az iz kalır.ben tedavisine yönelik her tür teknolojiye sahip ideaklinikten yardım alabilirsiniz,iletişim telefonu:05426210888
Iyi günler hocam benim bacak arkamda ben çıkmış siyah nokta sanıp sıktım kanamadi ama etraf dokuda şişme ve kizarma oldu benin rengi koyulasti kanserlesme riski var midir.bi kere bilmeden müdahelede bulunmak hayatımın hatasimi
Dr.Muharrem Kaya
sıkmanıza bağlı travma nedeniyle şişlik olmuş.hemen kanserleşme olmaz.süreğen travmalar kanserleşme riskini arttırır bu nednele tedavi ettirmenizi öneririm